Datum objave: 22. Ožujak 2024

Šibenska umjetnica Manuela Pauk izložbom "Život po pritiskom" otvorila novi Projekt Domino u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić

Prostorna instalacija “Život pod velikim pritiskom” šibenske umjetnice sa zagrebačkom adresom Manuele Pauk prvi je rad koji će biti predstavljen u Dominovom Q izlogu u Petrinjskoj 38 u Zagrebu, odabran na javnom pozivu za izlaganje u Q izlogu, koji je bio otvoren do 10. ožujka. 

Biomimetička instalacija „Život pod velikim pritiskom“ Manuele Pauk sačinjena je od skulptura morskih puževa, hermafroditskih životinja koji žive na morskom dnu, na mjestu koje je jedno od najugroženijih ekološkom krizom. Skulpture su napravljene od terakote i obojane engobama i luminiscentnim bojama te su izvješene u prostoru izloga. Instalacija se gleda na svjetlu i u mraku, a njihove su izmjene tu da ukažu na dvije različite percepcije, percepciju morskog puža i percepciju čovjeka.

Manuela Pauk rođena je 1994. godine u Zagrebu, a odrasla je u Šibeniku. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2018. godine. Izlagala je na 11 samostalnih izložbi i dvadesetak skupnih izložbi, od kojih izdvaja Zlatnu lubenicu (2022), Hrvatsko trijenale kiparstva (2022), Barro de Mae, u sklopu Bijenala keramike u Aveiru, Portugalu (2021.), 60 days lockdown u ARIE muzeju, u Luxelakes galeriji u Chengdu, Kini (2020.), izložba Situacija u skolopu Salona mladih u Galeriji Forum (2020.), Festival likovnih umjetnosti u KUC Travno u Zagrebu (2020.), Narudžba je naša umjetnost u Garaži Kamba u Zagrebu (2019.), 40. Splitski salon (2018.), gdje je bila među pet finalista za nagradu salona. Drugi bitni projekti su joj Plastic sea turtle (2021.), ekološki projekt u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti. Sudjelovala je na CreaArt rezidenciji u gradu Aveiru (2021.), BiLJet rezidenciji (2021.) na otoku Biševu i u projektu Okolo (2021.).

Na Dominovu javnom pozivu za Q izlog odabrani su radovi devetero umjetnica, umjetnika te jednog umjetničkog kolektiva: Patricio Agüero: “Joan of Arc”, Tina Divić: “Dvodimenzionalni pogled na život”, Dora Fodor: “Oprosti”, Mirna Gott i Ana Mack: “Izlog u izradi”, Inicijativa za slobodnu Palestinu: “U deset koraka do čovjeka ili Uzmi jedan cvijet i prenesi dalje njegovu Gazu”, Silvija Milovac: “Rasizam. Latentno”, Manuela Pauk: “Život pod velikim pritiskom”, Lidija Petrović: “Tranzicija” i Georgette Yvette Ponté: “Menstrualno siromaštvo”. Njihovi odvažni umjetnički projekti problematiziraju poziciju žena u društvu, nasilje nad ženama i marginaliziranim društvenim skupinama, menstrualno siromaštvo, rasizam, pitanja roda, transrodnost i proces tranzicije, te strahotni genocid koji se odvija u Gazi.

Radove je na prema pozivu odabrao Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor programa udruge Domino.

FOTO: Projekt domino

Iz kategorije: Vijesti