Datum objave: 13. Ožujak 2024

GRADSKO VIJEĆE / Restović izazvao Burića koji mu je odgovorio da mu je cilj samo uhljebiti se u Sabor

Diana Ferić
Diana Ferić
Aktualni sat današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Šibenika obilježio je, najblaže  rečeno, neobičan i za onoga tko vodi Šibenik neprimjeren odgovor Danijela Milete na konkretno pitanje vijećnika NL Stipe Petrina što gradska vlast poduzima da bi se olakšalo poslovanje poduzetnicima u povijesnoj jezgri.
 
„Ta pitanja što gradska vlast radi za koju četvrt su bespredmetna. Mi gledamo grad kao cjelinu i radimo  za budućnost cijelog grada,a to onda utječe na sve njegove dijelove, neke više neke manje, a građani onda to vrednuju na izborima. Nama su dali već tri puta povjerenje što znači da dobro radimo”.
 
Drugo su bili istupi Tonća Restovića, vijećnika SDP -a i odgovori gradonačelnika Burića na njih.
Počeo je u čist predizbornom duhu spomenuvši da se zaboravlja da je HDZ kao stranka osuđen a kriminal, a onda je upozorio da se natječaj za investitore u projektu Batižele provodi netransparentno te je zatražio da se javnost i gradski vijećnici o svemu obavještavaju pa tako i o tome tko su potencijalni investitori koji su se javili na međunarodni natječaj i jesu li ozbiljni.
Direktorica Batižela  Nina Kursar  odgovorila mu je  da je procedura poznata i da se dok ona traje i dok se ne pregleda sve ne smiju iznositi nikakve informacije u javnost te da bi on kao odvjetnik to morao znati.
Restović je i u drugom dijelu kada vijećnici postavljaju svoja pitanja izvan klubova vijećnika upozorio, uljuđeno, „u rukavicama” na tu netransparentnost kao i na to da vijećnici ne dobivaju konkretne odgovore.
To je izazvalo gradonačelnika Burića koji je odgovorio, za neke nervozno.
 
„Lijepo i uljuđeno govorite, ali ako vi niste donosioci istine onda to nije istina.Vi manipulirate javnošću. Nisam ja nervozna. Vi ćete biti nervozni za nekoliko mjeseci i za godinu dana. Vi biste meni zabranili da govorim. Vi ste skloni zabranama. To je vaša povijest pokazala. Predlagali ste predstečajnu nagodbu za TEF i da se to dogodilo ništa ne bi bilo od Batižela ni od Šibenika. Vi ste u kampanji i želite se uhljebiti u Sabor. Mi smo sve iskoristili sve što smo mogli iz Kohezijskih fondova, sve smo platili, imamo višak novca u proračunu”, odgovorio je gradonačelnik Burić. 
 Branko Kronja je predložio da se  natječaj za Batižele  poništi. 
„Svi smo očekivali da će najprije biti očišćen teren, ali ništa se ne događa. Ono što se nalazi u Biljanima Donjima nalazi se i na Batiželama. Država pod pritiskom EU mora očistiti teren u Biljanima Donjem. Država je procijenila da će doći 25 milijardi dolara. Imamo istu smjesu na te dvije lokacije. EU je rekla da je to opasan otpad ,a mi ne znamo kako će se to sanirati na lokaciji bivšeg TEF -a. Što će taj investitor raditi kada se okonča natječaj. Nema šanse da se tu išta gradi dok se ne sanira teren”, kazao je. Duže je govorio pa je dobio opomenu i oduzeta mu je riječ.
Gradonačelnik Burić je sve to opovrgnuo i kazao da se tamo je nalazi  indiferentni građevinski otpad”
Mario Kovač je ustvrdio da se nakon što je prije tri mjeseca Gradsko vijeće prihvatilo Sporazum s tvrtkom Valis Solaris za investiciju na Podima ništa ne događa te je izrazio bojazan da se ne bi ponovila prča s nekih drugim gradovima kojima su isto puno obećali, ali ništa nisu napravili. 
Burić je odgovorio da sve  ide svojim tijekom od Sporazuma koje je prihvatilo Gradsko vijeće do natječaja koji je upravo objavljen .
Vijećnica HDZ -a  Ljiljana Njanjara pitala je što je s dogradnjom osnovne škole na Brodarici.
„Moje je pitanje vezano za Brodaricu jer sam i članica Mjesnog odbora. Zahvalila bih se na velikim ulaganjima u zadnjih deset godina kao što je sustav za pročišćavanje i plaža Rezalište. Što je s našom osnovnom školom i njezinim proširenjem i izgradnji sportske dvorane.  Spominju se škole u Vrpolju i Ražinama, ali ne i naša”, ustvrdila je.
Odgovori joj je Danijel Mileta: Za to imamo svu dokumentaciju i građevinsku dozvolu i tražimo sredstva. Država je raspisala veliki natječaj za dogradnje i gradnje škola  da bi djeca išla u školu samo u jednoj smjeni, ali postoje uvjeti. Da bi ih ispunili nama na Brodarici  sada nedostaje 10 učionica. No otvara nam se  mogućnost gradnje  nove osnovne škole u Ražinama s bazenom i dio djece iz Brodarice bi išlo u novu osnovnu školu u Ražinama”, kazao je.
Rikard Marenzi(NLSP) postavio je pitanje vezano za projekt uređenja bazena na Crnici.

- Već 15 godina čekamo na uređenje bazena, a u planu je bilo i postavljanje balona, u kojoj je fazi taj projekt – pitao je Marenzi.

- U svakodnevnoj smo komunikaciji s Gradom i razmatramo načine kako to napraviti. Imamo probleme što se tiče postavljanja balona iznad otvorenog bazena jer nam kotlovnica nema dovoljnu snagu – kazao je ravnatelj Javne ustanove „Športski objekti”, Andrija Španja, na što se nadovezao i Burić.

- Moj stav je da bazene treba osuvremeniti i omogućiti mu cjelogodišnje korištenje. Treba napraviti novi program sanacije kako bi krenuli u dalje s ovom pričom. To i dalje ostaje naša odrednica i doći ćemo do kraja tog projekta – najavio je Burić.

Nenad Samaržija(HS) za kraj Aktualnog sata, postavio je dva pitanja, jedno vezano za projekt čvora Mandalina, drugo, za projekt gradnje Centra za mlade koji će se graditi na području nekadašnje vojarne. 

- Za čvor Mandalina izdana je građevinska dozvola, potpisan je ugovor s izvođačem radova i očekujemo da kroz travanj krenu radovi. Što se tiče projekta Centra za mlade, ishodovana je lokacijska dozvola i osigurana financijska sredstva kroz ITU mehanizam – zaključio je Mileta. 

 
Iz kategorije: Vijesti