Datum objave: 08. Ožujak 2024

UZ MEĐUNARODNI DAN ŽENA /U Šibeniku večeras noćni marš za ženska prava za koja se borimo više od 100 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas, 8. ožujka, svijet obilježava Međunarodni dan žena, dan posvećen borbi za ženska prava, jednakost, i osvještavanje društvenih izazova s kojima se žene suočavaju. Ove godine, Međunarodni dan žena obilježava se pod inspirativnim sloganom “Izaberi izazov”, pozivajući na akciju i promjene u borbi protiv rodne neravnopravnosti i osiguranje boljih uvjeta za žene u svim sferama života.Šibenske Udruga mladih ŠUM i Kulturna udruga Fotopoetika organiziraju simboličan osmomartovski noćni marš, zajedničko obilježavanje Dana žena koji je prvi put obilježen davne 1909. u SAD-u  kao manifest borbe za  ekonosku, političku i socijalnu ravnopravnost. 

Šibenske udruge pozivaju na prosvjedno okupljanje na središnjem gradskom trgu,  Poljani, u petak u 18 sati, odakle će krenuti u prosvjednu šetnju, noćni marš Kalelargom do Trga Republike Hrvatske.

-Zašto? Karanfili, ruže, bombonijere, popusti građevinskog materijala, popusti na kozmetike i seksi donje rublje, popusti na zabave u kockarnicama u pratnji lakih nota. Stiže 8.Mart! Dan je to kada uobičajeni seksistički komentar kolege bude „samo za vas, danas je vaš dan“, kad vas uobičajeno nasilni muž/partner odluči, umjesto šake, počastiti čokoladom, a poslodavac vam pokloni ružu da nadomjesti činjenicu da radite za manje para od svojeg kolege na istom radnom mjestu. Recimo, ministar obrazovanja je učiteljice i odgajateljice počastio koeficijentom koji će njihove plaće sasvim sigurno ostaviti u domeni ocjene „nedovoljan“, kada ga se stavi u kontekst rastuće inflacije i najviših cijena hrane i pića u Europskoj uniji. Ali čemu panika, učiteljice i odgajateljice svoj posao obavljaju kao poziv, ne za plaću ili dostojanstven život- navode organizaotri(ce) osmomartovskog noćnog marša u priopćenju za javnost.
-Dan je to- kažu- kada ćemo nakratko zaboraviti i na porazne podatke o nasilju protiv žena, a crveni karanfili kojima se iskazuje poštovanje, briga o ženama, zainteresiranost za kreiranje društva ravnopravnosti za par dana će uvenuti, završiti u otpadu, a medijske stupce opet će puniti naslovi o ubijenim i zlostavljanim ženama i djevojčicama?
Dan je to kada ćemo nakratko zaboraviti na činjenicu da nikakve pravedne raspodjele kućanskih poslova i odgajanja djece nema i dan kada će večera u nekom restoranu nadomjestiti godine neplaćenog rada u obitelji koji je pao uglavnom samo na leđa žena?
Dan je to kada se nećemo htjeti baviti ratovima i retorikama koje našu djecu žele ponovno prisiliti na odsluženje vojnog roka? Dan je to kada ćemo pomalo zaboraviti da svaki dan gledamo genocid koji se događa pred našim očima, a koji još nismo nedvosmisleno osudili? Ljubavni film u obližnjem multipleksu bit će dovoljan da to ostavimo po strani?
Možda ćemo zaboraviti i činjenicu da su nam djeca otišla, bolje rečeno, pobjegla iz države u kojoj ne možeš više unajmiti ili kupiti ni garažu, u kojoj ne možeš otvoreno reći koga voliš i u kojoj te svake prve subote u mjesecu podsjećaju da si nerazumna, da nemaš pravo donositi odluke o vlastitom tijelu i zdravlju. Uz dobro, crno vino na popustu svašta se može zaboraviti…- ironično će iz šibenskih udruga 
ŠUM i Fotopoetika.

Povijest ovog dana seže u 1857. godinu kada su tekstilne radnice u New Yorku, nezadovoljne lošim radnim uvjetima i niskim plaćama, izašle na ulice tražeći promjene. Njihov prosvjed, simboliziran sloganom “Kruh i ruže”, postao je temelj za borbu žena za ekonomsku sigurnost i bolju kvalitetu života.

Iako je od tada prošlo 164 godine, borba za ženska prava i dalje je itekako prisutna. U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, žene se suočavaju s brojnim izazovima:

od nižih plaća u odnosu na muškarce, do niže prosječne mirovine, što je posljedica ne samo tržišnih uvjeta već i duboko ukorijenjenih rodno baziranih uloga koje žene često usmjeravaju prema slabije plaćenim zanimanjima i većoj odgovornosti za obiteljske obveze. Rodiljni dopust i bolovanje za njegu djece ili roditelja dodatno utječu na njihovu ekonomsku neovisnost, što ima dugoročne posljedice vidljive i u mirovinskom sustavu.

Statistike pokazuju da poduzeća koja vode žene često ostvaruju veće dobiti, što ukazuje na važnost njihove prisutnosti u vodećim pozicijama. Međutim, žene i dalje čine manjinu u upravljačkim strukturama, što je signal da su promjene potrebne kako bi se osigurala pravedna zastupljenost žena na svim razinama odlučivanja.

Danas, tradicionalnim demonstracijama i raznim događanjima, žene diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, upozoravaju na ove i mnoge druge nepravde, te pozivaju na konkretne akcije za postizanje rodne jednakosti. “Izaberi izazov” nije samo slogan; to je poziv svima nama da prepoznamo, izazovemo, i mijenjamo neravnopravnosti s kojima se suočavaju žene u našem društvu.

Kako bismo odali počast borbi koja traje već više od stoljeća i istaknuli važnost kontinuirane borbe za ženska prava, važno je ne samo razgovarati o ovim pitanjima na Međunarodni dan žena, već svakodnevno raditi na promicanju jednakosti i podržavanju žena u svim aspektima života. Samo tako možemo graditi pravednije i inkluzivnije društvo za sve.

 

Iz kategorije: Vijesti