Datum objave: 04. Ožujak 2024

PROJEKT BATIŽELE / Danas istječe rok za ponude za kupnju ili najam zemljišta bivšeg TEF -a

Diana Ferić
Diana Ferić

Produženi rok međunarodnog natječaja za potencijalne investitore koji su spremni pod oglašenim natječajnim uvjetima kupiti zemljište bivše Tvornice elektroda i ferolegura i investirati u izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa u okviru projekta "Batižele", a koji bi potencijalno trebao izrasti u novu, istječe danas, 4. ožujka

Natječaj je izvorno trebao biti zaključen 19. veljače, ali rok je prolongiran za još dva tjedna na zamolbu jednog zainteresiranog, mogućeg investitora koji nije znao da je natječaj objavljen, pa nije stigao u predviđenom roku pripremiti kompletnu dokumentaciju. Kako piše Šibenski. Hr zainteresiranih ulagača itekao ima.

Mogu reći da smo zadovoljni iskazanim interesom potencijalnih investitora. Imali smo 30-ak upita, a jesu li ih naši odgovori zadovoljili i hoće li nastaviti predviđenu proceduru u drugoj fazi, vidjet ćemo – kaže Nina Kursar, direktorica tvrtke Batižele. Mnogo toga će biti jasnije nakon zaključivanja natječaja, ističe.

DVIJE FAZE

Izbor investitora provodi se kroz dvije faze. U prvoj se pozivaju zainteresirani investitori da iskažu interes i potvrde svoju kvalificiranost u skladu s uvjetima natječaja, a tri tjedna nakon toga, u drugoj fazi koja traje 12 tjedana, društvo "Batižele" d.o.o. donosi odluku o izboru kvalificiranih investitora.

Tri tjedna nakon zaključenja prve faze natječaja donosi se odluka o izboru investitora, koji potom, tijekom druge faze, koja će potrajati 12 tjedana, trebaju dostaviti obvezujuće ponude prema definiranim evaluacijskim kriterijima, a moraju sadržavati iskaz komercijalnih uvjeta, masterplan, prijedlog poslovnog plana i jamstvo za ponudu.

Dakle, ako se nakon zaključenja natječaja utvrdi da ima konkretnih ponuda investitora, utvrđuje se njihova kvalificiranost s obzirom na financijske i tehničke sposobnosti te kriterij dobrog ugleda. Ta evaluacija mogućih investitora trajat će šest tjedana.

Investitor može biti jedno društvo ili konzorcij, a tvrtka "Batižele" d.o.o. će odabranom investitoru prodati zemljište na prostoru bivše Tvornice elektroda i ferolegura, ukupne površine oko 27 hektara, većim dijelom za stambenu izgradnju i zemljište za javnu infrastrukturu, a za preostali dio zemljišta s investitorom će biti potpisan ugovor o pravu građenja na 75 godina (!).

Početna kupoprodajna cijena zemljišta za izgradnju stambenih objekata iznosi 562,68 eura po četvornom metru, a za izgradnju komunalne infrastrukture 186,53 eura po kvadratu. Početni iznos naknade za pravo građenja iznosi 2,24 eura/m² godišnje.

Potencijalni investitori podnose prijedloge za svoje projekte gradnje koji moraju biti usklađeni s našim zahtjevima, jer je Grad investitorima uvjetovao određene javne sadržaje, a osim toga sve mora biti u skladu s Generalnim urbanističkim planom koji daje smjernice za izradu urbanističkog plana uređenja toga područja. I što je posebno bitno, želim naglasiti da nije točno, kako to neki tvrde, da je Grad dao odriješene ruke investitorima da oni definiraju sadržaje na zemljištu bivšeg TEF-a. To je naprosto netočno, jer poznato je da javnih sadržaja, od interesa za građane Šibenika, mora biti 40 posto, u odnosu na 60 posto stambeno-poslovnih”, objasnila je za Šibenski.hr Nina Kursar.

 

Iz kategorije: Vijesti