Datum objave: 23. Veljača 2024

Nakon Remontnog brodogradilišta Šibenik i zagrebačke ELKE slovenska tvrtka "Iskra" uspješno preuzela i splitski ELMAP

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrtka "Iskra", elektro i sistemske rešitve d.o.o. iz Ljubljane koja je prije šest godina preuzela tadašnje Remontno brodogradilište Šibenik i uspješno ga razvija, preuzela je još jednu hrvatsku tvrtku – splitski ELMAP, jednu od vodećih tvrtki u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrbnih sustava, elektroenergetike i infrastrukturnih sustava u različitim granama industrije od metalurgije i brodogradnje do farmacije, petrokemije, obnovljivih izvora energije i naftne industrije. Ugovor o kupnji većinskog udjela u tom hrvatskom poduzeću u Splitu su potpisali Dušan Šešok, glavni direktor i većinski vlasnik slovenske Iskre te Ljubomir i Jasminka Božiković, vlasnici splitskog ELMAP- a.

Riječ je o trećoj značajnoj transakciji Grupe „Iskra” u Republici Hrvatskoj, nakon kupnje šibenskog Remontnog brodogradilišta 2019. godine od kada posluje pod novim brandom "Iskra Shipyard" i zagrebačkog poduzeća ELKA 2021. godine, obje tvrtke su uspješno operativno i financijski restrukturirane, pozitivno posluju te postižu odlične rezultate.
Ključni sektori djelovanja poduzeća ELMAP, koje će sada poslovati u sklopu Grupe „Iskra”, su elektrotehnički dio i automatizacija uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrba i odvodnja, elektroenergetika te automatizacija i sustavi daljinskog nadzora i upravljanja. Isto tako, na temelju dosadašnjeg vrlo pozitivnog iskustva i stečenih referenci nastavit će se razvijati kao lider na radovima opremanja i modernizacije sustava signalizacije, rasvjete i nadzora i upravljanja u zračnim lukama te drugim infrastrukturnim objektima.

„Unatoč poteškoćama na globalnom tržištu te naznakama recesije u Europi Grupa "Iskra" i dalje posluje iznimno uspješno. Tako je 2023. godinu završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda. Rezultat je to, između ostaloga i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima, kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji. Preuzimanje ELMAP-a dio je naše strategije širenja akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s brodogradilištem u Šibeniku i poduzećem ELKA u Zagrebu”, kaže Dušan Šešok, direktor i većinski vlasnik "Iskre".
  „Iskra” kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja. Kao novi vlasnik to će svakako primijeniti u daljnjem razvoju ELMAP-a koju su preuzeli. Ulazak ELMAP-a u Grupu "Iskra" na tragu je strategije Iskre za još jače pozicioniranje u segmentu tehnologije pročišćavača otpadnih i pitkih voda u kojem je Iskra značajno prisutna na regionalnim tržištima.
„Zadovoljni smo i ponosni sam što će ELMAP postati član tako uspješne i poduzetne poslovne grupe kao što je "Iskra" te što će naš tim sastavljen u kojem je više od 30 djelatnika, od kojih su većina visokoobrazovani inženjeri, imati priliku dodatno se razvijati u tako kreativnom poslovnom ambijentu.Veselimo se novim projektima i širenju s hrvatskog na regionalno i globalno tržište gdje Iskra već godinama uspješno posluje ”, izjavio je Ljubomir Božiković dosadašnji suvlasnik ELMAP-a, koji nastavlja voditi tvrtku kao direktor i u novoj vlasničkoj strukturi.    
Na pripajanje ELMAP-a Grupi "Iskra" kao i prethodne Iskrine akvizicije u Hrvatskoj treba gledati i kroz obostrano korisnu suradnju Republike Hrvatske i Republike Slovenije. U širem interesu Republike Hrvatske je da se njeno gospodarstvo snažnije poveže s gospodarstvom Slovenije jer će moći uspješnije nastupati i poslovati na međunarodnim tržištima i učinkovito odgovarati na izazove globalne konkurencije.

FOTO: ELMAP

O Iskri:
Grupa "Iskra", vodeći je regionalni, globalno prisutni ponuđač inteligentnih industrijskih rješenja i najsuvremenijih elektrotehničkih proizvoda. Stekla je respektabilan međunarodni ugled i izrasla u najveće slovensko poduzeće koje se bavi automatizacijom procesa, komunikacijskim i sigurnosnim sustavima za distribuciju električne energije, prijenosnih i mrežnih sustava, pročišćivačima voda, komunikacija putem visokonaponskih vodova, automatizacije željezničkog i cestovnog prijevoza te softverskih rješenja na području energetike i logistike. Logo "Iskre" nose i mnogi visoko tehnološki proizvodi iz područja energetike, elektronskih kondenzatora, elemenata za suzbijanje smetnji, tehnika prebacivanja, električnih mjernih instrumenata, baterija, antena, jezgara i potenciometara, a nudi usluge galvaniziranja kao i upravljanja i održavanja objekata. Grupa "Iskra" je u 100 postotnom vlasništvu obitelji Šešok, radi na 8 proizvodnih lokacija, zapošljava više od 1300 radnika, a temeljni kapital tvrtke je 28 065 567,31 EUR.
O ELMAP-u:
 
Poduzeće ELMAP osnovano je 1992. godine. Usmjereno je na rješavanje složenih i zahtjevnih projekata veće inženjerske složenosti u sektorima uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vodoopskrbe i odvodnje, elektroenergetike, industrije, infrastrukture, automatizacije i sustava daljinskog upravljanja. Trenutno tvrtka ima 35 zaposlenih, od kojih je 90 posto visokoobrazovanih. Njene glavne reference je uspješna izgradnja kapitalnih sustava za pročišćavanje otpadnih voda, vodoopskrbnih i elektroenergetskih sustava u Karlovcu, Vodicama, Slavonskom Brodu, Sisku, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Divuljama, Opatiji, Županji, Vinkovcima, Medulinu, Biogradu na moru, Puli i još desetak hrvatskih gradova.
 

Iz kategorije: Vijesti