Datum objave: 18. Veljača 2024

Objavljene poruke koje je šibenska državna odvjetnica Snježana Bajan razmijenjivala s Josipom Rimac danas Pleslić

Diana Ferić
Diana Ferić

Procurile su u javnost nove poruke iz mobitela Josipe Rimac, bivše HDZ-ove državne tajnice i kninske gradonačelnice te aktualne USKOK-ove optuženice u golemoj Aferi Vjetroelektrane. Riječ je o nekolicini od gotovo 1800 poruka koje je u tri godine tadašnja zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku Snježana Bajan poslala saborskoj zastupnici, a nakon toga  državnoj tajnici Josipi Rimac.

O tim porukama ranije se oglasio i DORH.

Kako je danas objavio Jutarnji list, Bajan je u periodu od 2016. do 2019. preko Vibera tražila od Josipe Rimac pomoć u napredovanju u Državnom odvjetništvu. To jasno proizlazi iz sadržaja poruka koje joj je slala.

"Ja kad odem gori 24 sata sam tvoja"

"Jesi li sve poduzela da ja dobijem ono gori što zaslužujem. Samo i isključivo očekujem da ti to riješiš. Možeš i sad si u prilici" … "Ja kad odem gori 24 sata sam tvoja" … "Zakaži mi kod Plenkovića da mu ja kažem" … "Izvoli to sa svojima odradit… svi u DORH-u znaju da sam otukla onaj grad", poruke su koje je zamjenica državnog odvjetnika slala Josipi Rimac, koja joj je povremeno odgovarala riječju: "Hoćuuuu...."

Bajan je u nekoliko navrata zatražila da je Rimac odvede kod Andreja Plenkovića, na što je dobila odgovor: "Ti si opičena." Iz poruka je jasno da Bajan nije bila zadovoljna brzinom svog napredovanja u Državnom odvjetništvu pa je tako Josipi Rimac uputila i poruke sljedećeg sadržaja: "Upri, upri, upri, upri"… "Molim te Jope, odradi to, pritisni Jope. Ne jebu ako ih se ne pritisne, čuvaju za odabrane."

"Otvorila sam ti prostor kao nikome"

"Kako neću popizditi otvorila sam ti prostor kao nikome… u životu nauči za koga trebaš, a za koga ne trebaš skočiti", napisala je Bajan Josipi Rimac u posebno znakovitoj poruci.

Jutarnji podsjeća da je upravo Bajan 2009. godine kao predsjednica Građanskog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Kninu dala pozitivno mišljenje o prijedlogu ravnateljice Uprave za područja posebne državne skrbi Anne Marije Radić da se tročlanoj obitelji kninske gradonačelnice Josipe Rimac, uz državni stan od 126 četvornih metara u kojem su boravili od 2006. godine, daruje još jedan državni stan, od 128 četvornih metara, u istoj zgradi, na koji nisu imali nikakvo zakonsko pravo.

Presudno mišljenje DORH-a

Formalni nositelj prava na darivanje stana bio je Danijel Rimac, tadašnji suprug kninske gradonačelnice, jer ima status hrvatskog branitelja. Jutarnji piše kako je u postupku darivanja stanova obiteljima hrvatskih branitelja mišljenje nadležnog Državnog odvjetništva ne samo važno nego i presudno – ako DORH da negativno mišljenje, Ured za područja posebne državne skrbi mora odustati od darovanja nekretnine.

U kaznenom postupku koji se 2017. vodio protiv Anne Marije Radić zbog darovanja dvaju stanova obitelji Josipe Rimac, USKOK je dvaput tijekom istrage ispitivao Bajan, a svjedočila je i na glavnoj raspravi.

Bajan je pred sudom, navodi Jutarnji, tvrdila da je dala pozitivno mišljenje na prijedlog o darovanju stana obitelji Rimac jer iz predloženog ugovora, koji je kreirala Anna Maria Radić, nije mogla vidjeti da se radi o dva zasebna stana. Na pitanje koje joj je u sudnici postavljeno, bi li dala pozitivno mišljenje da je znala da je riječ o dva zasebna stana, izričito je odgovorila da – ne bi.

Afera nije nimalo naštetila karijeri državne odvjetnice

No prije u istrazi, na dopunskom ispitivanju 29. travnja 2016. na koje je pozvana radi dodatnog razjašnjenja stvari, Bajan je izjavila kako je u izvatku iz zemljišnih knjiga vidjela da se radi o zgradi podijeljenoj na više zasebnih stanova, ali joj kod davanja mišljenja na ugovor o darovanju nije bilo bitno radi li se o jednom ili više stanova.

Uloga u aferi Josipe Rimac i Anne Marije Radić nije naštetila karijeri Snježane Bajan. Baš naprotiv, prošle godine je s mjesta zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Šibeniku odlukom Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) premještena za zamjenicu općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, u Građanski odjel.

 

Iz kategorije: Vijesti