Datum objave: 23. Siječanj 2024

ZIMSKI ŽIVOT POVIJESNE JEZGRE / Likovne radionice Lane Martinović Čala unose šarenilo i živost unatoč sablanoj pustoši gradskih ulica

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prostor u koji je nedavno svoj atelje LANAART nedavno preselila šibenska slikarica Lana Martinović Čala na Gorici, u Ulici don Krste Stošića, u blizini galerije svetog Krševana u ljetnim mjesecima je strateška pozicije jer tuda prođe rijeka turista, ali zimi tu ni danju ni uvečer nema “žive duše”. No dva dana u tjednu u njemu je vrlo živo jer Lana  održava likovne radionice za djecu pa u nju svraćaju i djeca i roditelji  “Ovo radim zbilja iz ljubavi. Ovdje je kod nas zahvaljujući djeci sve veselo, šareno. Učimo kroz rad i zabavu. Svu tu ljubav koju daš dobiješ od njih nazad”, otkriva nam Lana.
No nije da je ne smeta ta sablasna, zimska pustoš.



“Moj posao se sastoji od samoće , intime i bivanja same  sa sobom. Tako da meni ova pustoš ne smata, ali to ne znači da je to dobro  jer meni to odgovara. O nije dobro za grad jer njegovo središte ne bi smjelo biti ovako prazno. Sada gotovo ne adi popodne i uvečer ni kafići pa roditelji nemaju kamo kada dovedu djecu na radionicu” priča Lana.

To joj je treća lokacija u povijenoj jezgri otkako je počela raditi.

“Počela sam 2003. čim sam diplomirala u Ljubljani, u prostoru u koji je obilježio Josip Slamić Primo, u njegovoj legendarnoj postolarskoj radnji, koji je bio moj prvi atelje i galerija. Nastavilo se u u isto ulici, u prostoru blizu nekadašnjeg Bagata, prošlog ljeta, kada mi je Grad podigao visinu najamnine  ljeta preselila sam u ovaj novi prostor, kod galerije ‘Juraj Dalmatinac‘ i Lukinog ‘Cvjetnog kutka‘, Grubić Designa pa gotovo da tvorimo jednu malu umjetničku koloniju koja je cijelo ljeto na meti znatiželjnih turista. Imam radionice i edukaciju djece i odraslih kroz tečajeve . Pripremila sam puno mladih ljudi za umjetničke akademije, ali na žalost nitko se od njih ne vraća. Uvijek se vrti sve oko  nas nekoliko istih ljudi. Lani mi je bilo dvadeset godina rada  u povijesnoj jezgri Šibenika. Proživjela sam u tome svašta od gradnje podzemne garaže, pandemije. Aglomeracije. Svašta je trebalo  preživjeti, ali uspjela sam, ne dam se”, priča Lana.
 Osjeća probleme nakon instaliranja video nadzora jer roditelji više nigdje ne mogu zaustaviti auto I iskrcati ili ukrcati dijete.

“Veliki problem je ta teška prometna dostupnost povijesne jezgre. Ja to vidim kroz radionice za djecu. Roditeljima je sada nemoguće normalni ih iskrcati ili  dočekati. Prije su imali nekoliko mjesta za to. A posebna je priča to što ništa ne radi. Čak je i za adventa ovaj dio grada bilo sablasno mračan i pust.

“Ne odabirem za svoju galeriju i radionicu središte grada da bi mi došlo što više turista. Presudila je  moja ljubav prema starom Šibeniku i njegovim motivima Dok šetam uvijek s  divim, fotografiram  robu koja se suši ili neku babu na Gorici  kako bi je naslikala.
Njezina galerija je izniman arhitektonski  vizualni biser starog grada pa ne čudi što je u tom prostoru nedavno video spot za svoju novu pjesmu snimio Goran Karan.

Iz kategorije: Vijesti