Datum objave: 09. Siječanj 2024

IN MEMORIAM / Umro je arhitekt Boško Fržop, dobri duh Foto kluba Šibenik, zaljubljenik u kamenu baštinu

Diana Ferić
Diana Ferić

Umro je u 90. godini arhitekt, zaljubljenik u fotografiju i baštinu, gospodin Boško Fržop, dobri duh Foto kluba Šibenik, kako je za njega napisao Željko Krnčević

Otišao je stari, dobri duh našega Kluba. Uvijek voljan pomoći, uvijek rado dajući savjet, dijeleći svoje izuzetno znanje. Volio je i živio za fotografiju, prirodu, kamen, čovjeka. Častan i pošten. Bila mi je velika čast što sam šjor Boška poznavao još od dana iz Fotokino kluba Šibenika iz sedamdesetih godina. Eto, družili smo se i surađivali i u fotografiji, ali i u "muzeološkim" poslovima. Hvala šjor Boško. A našem Foto klubu pripada čast što ste bili i uvijek ćete biti naš član...”, riječi su kojima se s njima na svojoj Facebook stranici oprostio Krnčević.

Poznati snimatelj Šime Strikoman, sugrađanin gospodina Fržopa objavio je fotografiju koj je 70 – tih godina snimio Boško Fržop na kojoj e on s fotoaparatom uz napomenuo kako je uz gospodina Fržopa i njegove savjete stasao u Foto kino klubu Šibenik

Boško Fržop rođen je u Vodicama 1934. godine. Na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1963. a tada počinje i njegov fotoamaterski rad. Član je Foto kluba Šibenik od 1972., predsjednik kluba bio je od 1984. do 1988., potpredsjednik od 1980. do 1984. i od 2009. do 2013., kada je opet je izabran za potpredsjednika. Godine 1980., kao priznanje za stvaralački rad na području fotografije, Fotosavez Hrvatske dodijelio mu je zvanje fotoamatera I. klase.

Izlagačka djelatnost:

- Samostalna izložba fotografija postavljena u Muzeju grada Šibenika od 18. do 26. listopada 1984. godine.

- Zajednička izložba sa Šimom Strikomanom 1985. godine u ACI marini Vodice u povodu četrdesete obljetnice oslobođenja Vodica.

- Samostalna izložba fotografija Jajce 1965. – 1985. postavljena 4. lipnja 2011.

godine u Jajcu u povodu obilježavanja 30. kazališnih/pozorišnih igara Bosne i Hercegovine.

- Samostalna izložba fotografija Graditeljstvo u oku fotoamatera postavljena 3. studenoga 2011. godine u Muzeju grada Šibenika.

- Samostalna izložba fotografija Zidovi i bunje postavljena 9. studenoga 2012. godine u Maloj vijećnici Grada Vodica. Slična izložba bila je postavljena u galeriji na otvorenom u najužoj ulici u Vodicama od 13. do 30. kolovoza 2013. godine.

- Samostalna izložba fotografija Masline i ulje postavljena od 8. do 17. studenoga 2013. godine u Maloj vijećnici Grada Vodica.

_ Samostalna izložba Prijatelj suhozida 2017. u Muzeju grada Šibenika

Sudjelovao je na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu i za izlagačku djelatnost primio mnoge nagrade i priznanja.

U povodu četrdesete obljetnice Narodne tehnike Hrvatske 1986. dobio je brončanu plaketu Narodne tehnike Hrvatske za zasluge u širenju tehničke kulture u općini Šibenik

Naslovna fotografija: Rudina press

Iz kategorije: Vijesti