Datum objave: 23. Prosinac 2023

Europska komisija stopirala radove na izgradnji splitskog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. EU zahtijeva novu studiju utjecaja na okoliš problematičnog CGO-a

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Europska komisija zaustavila je radove na izgradnji splitskog Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, a nastavak uvjetuje izradom nove studije njegovog utjecaja na okoliš. Na ekološku neprihvatljivost CGO-a u Lećevici već gotovo dva desetljeća ukazuju znanstvenici, ekološke udruge i ekolozi te Šibensko – kninska županija i Općina Unešić koju neposredno ugrožava.
Radovi na izgradnji tog ekološki problematičnog sustava za gospodarenje otpada na ekološki iznimno osjetljivom mjestu započela je u studenom 2023. godine. Tom prigodom Splitsko – dalmatinska županija izrazila je zadovoljstvo napretkom radova vrijednih 20,6 milijuna eura na površini od 25 hektara. U tijeku je bila prva faza radova koja prethodi gradnji pretovarnih stanica, servisne zgrade, plohe za reciklažnog dvorišta i velikog deponija za inertiziranje otpada – dodavanje kemijskih sredstava u otpad za sprečavanje njegovog zapaljenja i eksplozije.
Projekt centra za gospodarenje otpadom Lećevica
koji se ostvaruje uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sada je ponovno zaustavljen i mora na novu provjeru utjecaja na okoliš budući da je rješenje po kojem je ekološki podoban izdano još 2006. godine te da je resorno ministarstvo Republike Hrvatske 2017. godine odlučilo da nova procjena utjecaja na okoliš nije potrebna što, čini se, nije u skladu s direktivama EU o zaštiti okoliša koje je Hrvatska prihvatila i s kojima je uskladila svoje zakonodavstvo 2014. godine.

Iz kategorije: Vijesti