Datum objave: 25. Studeni 2023

IN MEMORIAM / Umro je dobri čovjek Joso Gracin, hrvatski branitelj, planinar, speleolog, putopisac, spasitelj, čuvar šibenske baštine, zaštitnik prirode.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je dobri čovjek, veliki sin Šibenika Joso Gracin, hrvatski branitelj, planinar, speleolog, putopisac, spasitelj, čuvar šibenske baštine, zaštitnik prirode i prirodnih bogatstava Hrvatske. Član je HPK "Sv. Mihovil" iz Šibenika i HGSS-a.
Kao iskusni planinar, speleolog i HGSS-ovac sudjelovao je u brojnim akcijama spašavanja ljudskih života i imovine. Radio je na zaštiti povijesnih spomenika, sudjelovao u arheološkim iskapanjima. Bio je nadaleko je poznati i priznati čuvar i zaštitnik hrvatske flore i faune te hrvatskih speleoloških lokaliteta.
A akcije spašavanja išao je i bez poziva. Često je sam snosi sve troškove. Pomagao je potrebitima gdje god i kad god je zatrebalo. Spašava je kućne ljubimce, priskakao u pomoć djeci, starijima, braniteljima... Bio je prvi Šibenčanin koji je položio speleološki ispit. Naziv speleolog stekao je 2007. god. Bio je pripadnik HGSS-a Šibenik i pročelnik Stanice planinarskih vodiča Šibenik.
Kao vrsni fotograf i sjajan pisac ostavio je za sobom epohalnu seriju dokumentarno i literarno neprocjenjivo vrijednih putopisa. Bio je i pjesnik, trubadur, velik u svojoj skromnosti i raskošnom talentu te posebno ljubavi prema svojoj domovini Hrvatskoj i onom najljepšem i najvrijednijem što ona ima, njenoj prirodi.

Iz kategorije: Vijesti