Datum objave: 01. Studeni 2023

U župi Konjevrate osnovan Franjevački svjetovni red. „Sv.Ivan Krstitelj-Konjevrate”. Trajne zavjete primilo je 13 kandidatkinja i kandidata.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Fra Stipe Nimac, provincijalov delegat za OFS pročitao je dekret o kanonskom osnivanju Franjevačkoga svjetovnog reda „Sv.Ivan Krstitelj-Konjevrate” koji je donio fra Marko Mrše, provincijski ministar Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, a trajne zavjete primilo je13 kandidatkinja i kandidata te uz njih još dvoje se zavjetovalo privremeno na godinu dana.
Franjevački svjetovni red ili FSR red je ustanovljen po nadahnuću i po uzoru na djelovanje svetoga Franje Asiškoga (1182. – 1226.) koji je osnivač je triju Franjevačkih redova: Prvoga (muški, franjevci -redovnici), Drugoga (ženski, klarise - po sv. Klari) i Trećega (za ljude u svijetu). Zato se Franjevački svjetovni red nazivao i „Treći red sv. Franje“, a pripadnici toga Reda, „trećoreci“. U Franjino vrijeme i neposredno poslije njega to su bila braća i sestre koji su željeli živjeti po primjeru sv. Franje, ali ostajući u svijetu. Franjevački Svjetovni Red ima svoj ustroj, pravila i duhovnu svrhu u koje su uključeni duhovni asistenti svećenici - franjevac.

Trajne zavjete primili su Ivan Badžim, Ivona Badžim,Kristina Badžim, Damir Đaković, Tona Đaković, Milena Gulin, Vinka Labor, Anka Milovac, Sandra Šupe, Zdenka Šupe, Joško Vuković, Neda Živković i Nevenka Živković. Privremene zavjete na godinu dana primili su Velimir Čogelja i Grozdana Brajković.
Zavjete kandidata i kandidatkinja trajno i na godinu dana primio je u ime Crkve Ante Labor, OFS, područni ministar, a potvrdio fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik konferencije područnih duhovnih asistenata.Službu svjedoka za vrijeme obreda zavjetovanja vršili su supružnici Andrija Pešić, OFS, i Andrijana Pešić, OFS, članovi Mjesnog bratstva OFS-a „Sv. Frane“, Šibenik.

U Vijeće mjesnoga bratstva „sv. Ivan Krstitelj -Konjevrate” na mandat od tri godine izabrani su tajnim glasovanjem Joško Vuković, OFS, ministar, Zdenka Šupe, OFS, zamjenica ministra, Ivona Badžim, OFS, tajnica, Vinka Labor, OFS, blagajnik, Sandra Šupe, OFS, povjerenik za formaciju.

Iz kategorije: Vijesti