Datum objave: 27. Listopad 2023

ZAŠTITA OD POŽARA / Hrvatske šume uredile prometnicu na Kistanjskom području koje je do sada bilo nepristupačno

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatske šume su tijekom protekle dvije godine obnovile prometnicu Batina Lokva – Bjelanovići kod Kistanja u duljine. Prije toga taj prostor između županijske ceste 6090 i Nacionalnog parka Krka, koji obuhvaća oko 190 hektara, bio je potpuno nepristupačan u slučaju potrebe za protupožarnom obranom.

Prepoznavši ozbiljnost ove situacije, Hrvatske šume d.o.o. su u 2018. godini obnovile prvih 2,06 kilometara navedene prometnice, a ove godine uspješno dovršile dodatnih 4,97 kilometara. Nakon uspješno dovršenih radova, ova prometnica ima ključnu ulogu u zaštiti od požara šuma i šumskog zemljišta u gospodarenju Hrvatskih šuma d.o.o, ali i privatnih poljoprivrednih površina.

"Hrvatske šume d.o.o. posvećene su očuvanju šuma i prirode Republike Hrvatske te smo ponosni na svoje napore u osiguravanju protupožarne prevencije i sigurnosti.  U usporedbi s 2022. godinom, statistika ove godine je impresivna. Zabilježeno je čak 94 posto manje požara, odnosno 203 požara manje nego prošle godine. Rekonstrukcijom ove prometnice omogućujemo brzu i učinkovitu reakciju u slučaju požara te štitimo šume i šumska zemljišta u gospodarenju Hrvatskih šuma, kao i Nacionalni park Krka koji se nalazi u zoni obuhvata prometnice”, kazao je Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, te nadodao kako su Hrvatske šume d.o.o u održavanje protupožarnih prometnica na području Uprave šuma podružnice Split, uložile 1.559.553,88 EUR u protekle dvije godine. Također, izgrađeno je dodatnih 75,77 kilometara novih protupožarnih prometnica čija ukupna vrijednost iznosi 2.137.398,69 EUR. 

U obilasku novoizgrađene prometnice na području Kistanja, predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. pridružila se i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te je tom prilikom istaknula: „Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede neprestano traže najbolja rješenja na području prevencije i sprječavanja požara i šumskog i poljoprivrednog zemljišta, a ovakva je infrastruktura jedna od ključnih stvari u tom procesu. Ulažemo u šumske puteve, a prema Akcijskom planu za primorski dio Hrvatske do 2025. godine imamo osigurano 31 mil. eura. Hvala Hrvatskim šumama i svim zaposlenicima na svim aktivnostima koje provode.“ Podsjetila je i kako je upravo u mandatu ove Vlade RH povećan iznos za općekorisne funkcije šuma za zaštitu od požara. 

Uz navedeno, Hrvatske šume d.o.o. planiraju daljnje aktivnosti za 2024. godinu, koje obuhvaćaju održavanje dodatnih 179 kilometara protupožarnih prometnica i izgradnju 41 kilometra novih prometnica, s ciljem znatnog unaprjeđenja zaštite šumskih zemljišta i prirodnih resursa Republike Hrvatske.

Iz kategorije: Vijesti