Datum objave: 26. Listopad 2023

Tvrtka Vallis Solaris na šibenske Pode ulaže milijardu eura i gradi jednu od najvećih tvornica solarne opreme u Europi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tvrtka za istraživanje i proizvodnju Vallis Solaris u šibensku gospodarsku zonu Pode ulaže milijardu eura i gradi jednu od najvećih tvornica solarne opreme u Europi. Jedna od najvećih investicija u povijesti Šibenika krenut će nakon što Vlada Republike Hrvatske odobri inicijalnu akviziciju 60 hekatara zemljišta na Podima za gradnju industrijskog kompleksa u kojem bi, kada bude dovršen, trebalo biti otvoreno više od 5000 radnih mjesat. Vallis Solaris već je potvrdio prijedloga Sporazuma s Gradom Šibenikom i dala suglasnost da ga se predoči Gradskom vijeću Grada Šibenika.
Investicija od milijardu eura obuhvaća podizanje kompleksa
fotonaponske industrije na Podima koja će, najavljuju investitori, u Šibenik privući još veće investicije u obnovljive izvore energije. Ulaganje od milijardu eura trebalo bi biti ostvareno kontinuirano kroz osam godina, a industrija bi trebala pune kapacitete imati u roku od 10 godina.
Osim u proizvodne pogone tvrtka Valls Solaris najavljuje ulaganja u smještajne kapacitete i obrazovanje u suradnju s Veleučilištem u Šibeniku te Sveučilištima u Zagrebu i Splitu.

Izvor: energetika net

 

Iz kategorije: Vijesti