Datum objave: 20. Listopad 2023

OTKRIVEN SMOJIN SPOMENIK / Spomenik je djelo šibenskih kipara Ale i Ante Guberine, a na svečanosti su bili i Šibenčani

Diana Ferić
Diana Ferić

Spomenik novinaru i kroničaru Splita i Dalmacije Miljenku Smoji otkriven je jučer u Splitu, na Matejuški, a djelo je dvojice šibenskih kipara – pokojnog Aleksandra Ale Guberine, koji je napravio maketu i njegovog sina Ante koji ga je dovršio nakon njegove smrti. Zbog toga je na otkrivanju spomenika bila i šibenska ekipa – Paško Mikulandra, nećak Ale Guberine i Željko Krnčević, ravnatelj šibenskog muzeja.

Ja sam napravio ovaj spomenik po očevoj skici, odnosno predlošku koji je prije 15 godina osvojio na natječaju prvu nagradu, eto, sazrelo je vrijeme da ga se postavi. Nadam se da će nakon nekog vremena dobiti zelenkastu patinu, pa će dobit još ljepši štih, zanimljiviji”, kazao je Ante Guberina. Rekao je da je to na neki način posveta i njegovom ocu koji je umro prije godinu i pol dana.

Spomenik Smoji koji je izrađivao mjesec i pol dana, ima vrlo slobodnu formu, radi se o sjedećoj figuri natprosječne visine, 145 centimetara u bronci, dodao je.

Gradonačelnik Ivica Puljak novinarima je kazao: Ja sam danas izuzetno ponosan i siguran da dijelim ponos svih svojih sugrađana jer smo danas, otkrivanjem spomenika Miljenku Smoji ispravili jedan dio nepravde koja mu je nanijeta tijekom proteklih desetljeća. Svi smo danas ponosni i svi se radujemo, a ja najviše čestitam onim ljudima koji su iznijeli cijeli ovaj projekt na sebi, a i Gradskom vijeću koje je donijelo tu odluku i u konačnici svim našim građanima koji su ga podržali.

Koordinatorica organizacije Smojinih 100 Herci GanzaSmoje je sija na svoje misto. Tamo di je sidija i odakle je gleda Split. Pogled će mu ić upravo prema Belleveu, gdje je najčešće ispija jutarnje kave. Di je đirava cili život na ovom putu, od velog Varoša prema Rivi. Pogled mu ide na Prokurative i ja mislin da je bilo krajnje vrime da se najvećem kroničaru ovog grada digne spomenik.

Emotivan je bio Smojin prijatelj fotograf Feđa Klarić, prema čijoj fotografiji je Smoje i prikazan u sjedećem položaju, s pogledom uprtim ka Splitu. Smoje je čitav život na Matejušci, nije se ni maknuo, on je ovdje rođen, ovdje mu je brod imao i otac i dida i pradida. Logično je i evo ga zahvaljujući dvojici gradonačelnika. Inicirao je Zvonimir Puljić, a realizirao Ivica Puljak, kazao je Klarić.

Klarić je i podsjetio na Smojinu parolu: “Prkos moćnome, zaštita slabome”.

Iz kategorije: Vijesti