Datum objave: 18. Listopad 2023

OBLJETNICA / JU Priroda Šibensko - kninske županije stručnim skupom i promocijom monografije slavi 15. rođendan

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom 15. obljetnice djelovanja Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije otvoren je jutros u Šibeniku Međunarodni znanstveno-stručni skup ''Važnost zaštićenih područja za očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti i održivi razvoj lokalne zajednice''. Skup će trajati naredna dva dana, a u sklopu njega popodne će  u Gradskoj knjižnici ''Juraj Šižgorić'' biti  predstavljena monografija ''15 godina zaštite prirodne i kulturne baštine''.

Skup je jutros,  uz brojne uzvanike, otvoren u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas sacra. Goste su pozdravili ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije mr.sc. Anita Babačić Ajduk, šibensko-kninski župan dr.sc. Marko Jelić, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika mr.sc. Danijel Mileta, državni tajnik Ministarstva kulture i medija RH dr.sc. Ivica Poljičak.

U sklopu stručnog skupa u Gradskoj knjižnici ''Juraj Šižgorić'' bit će promovirana monografije ''15 godina zaštite prirodne i kulturne baštine'' koja prikazuje najznačajnije aktivnosti Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije u očuvanju prirodne i kulturne baštine od njenog osnutka do danas.

-Šibensko-kninska županija područje je iznimne bioraznolikosti i kulturno-povijesnog naslijeđa koje zahtijeva posebne mjere zaštite i očuvanja, valorizacije te održivog upravljanja. U ovim užurbanim vremenima posebno želimo naglasiti važnost očuvanja zaštićenih područja, ne samo zbog zaštićenih vrsta i staništa već i zbog nas samih jer čovjek je sastavni dio jednog velikog ekosustava u kojem ovisimo jedni o drugima – kazala je ravnateljica mr.sc. Anita Babačić Ajduk.

Ravnateljica je zahvalila i Šibensko-kninskoj županiji, osnivaču Javne ustanova na nesebičnoj podršci u djelovanju, kao i svim suradnicima te partnerima u provedenim istraživanjima i projektima.

-Puno veći, a pomalo skriveni motiv za dokumentiranje našeg rada je želja da vam kroz ovu monografiju prenesemo barem dio emocije unesene u svaku našu ideju i proces razrade, a na kraju i svima najvidljiviju realizaciju aktivnosti koje meni i mojim djelatnicima nisu samo posao već način života. Ovim putem želim im od srca zahvaliti što uz mene žive zaštitu i očuvanje prirodne i kulturne baštine naše županije. Nadamo se da će vas ova monografija inspirirati i potaknuti na promišljanje te probuditi u vama jednog novog čuvara baštine – istaknula je ravnateljica mr.sc. Anita Babačić Ajduk.

Inače, Međunarodni znanstveno-stručni skup ''Važnost zaštićenih područja za očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti i održivi razvoj lokalne zajednice'' okupio je brojne stručnjake, a bogati program traje od 18. do 20. listopada uz brojna predavanja i rasprave podijeljene u tri sekcije.

Prva sekcija je Upravljanje zaštićenim područjima uz moderiranje mr. sc. Anite Babačić Ajduk, druga sekcija je Kulturna baština čiji je moderator dr. sc. Ivo Glavaš, dok je Očuvanje prirodne baštine treća sekcija uz moderatora dr. sc. Dragu Marguša. Posljednjeg dana skupa u petak, sudionike očekuje i stručna ekskurzija na vrđavu sv. Nikole te obilazak Posjetiteljskog centra u Kanalu sv. Ante.

Iz kategorije: Vijesti