Datum objave: 10. Listopad 2023

VELIKI BRAT NAS PROMATRA I KAŽNJAVA / U Šibeniku s oko 30 000 stanovnika napisano 20 000 kazni za prometne prekršaje

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani se već danima bune, otkako su im počele pristizati kazne koje su evidentirane putem 'šibenskog velikog brata', oko 200 kamera postavljenih po cijelom gradu.

Kolega i ja dobili smo kazne dok sam radio preko njegova obrta 13 komada, i drugi su u prosjeku dobivali 10 -ak, netko više, netko manje”, kazao je taksist Matej Grubišić za Dnevnik Nove TV. 

Dodao je kako u gradu nema dovoljno mjesta za taksiste, a ne postoje ni mjesta gdje bi mogli pokupiti ili ostaviti klijente.

Unutar intervala od 60 sekundi, kamera četiri puta fotografira automobil što je dokaz da se automobil parkirao, odnosno zaustavio nepropisno. U gradu od tridesetak tisuća stanovnika u 45 dana ispisano je više od 20 tisuća kazni koje se kreću od 30 do 90 eura, a to znači oko 50 tisuća eura u gradskoj blagajni.

Da se proračun gradske firme puni nama građanima, to stvarno nije u redu, treba se pobuniti”, kazala je Melanija za Novu TV, dok šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta kaže 'projekt je apsolutno uspio.

Šibenčani se sjete kukati i protiviti nečem tek kad je prekasno, kad ih se lupne po džepu.

Nesumnjivo da će biti puno zgražanja i pitanja čemu ovakav sustav. Gradska u”, prava je bila transparentna, sve se znalo, vijećnici su izglasali, apsolutno nikakve buke u javnosti nije bilo. Naravno, nije tako jednostavno, dobar dio građana podržava kamere i praćenje u nadi da će to donijeti manje razbijanja, manje prekršaja. Da li vrijedi odricanje i zadnjeg kutka privatnosti radi određenih situacija?, upozoravali su na Facebook grupi Šibenik može bolje u vrijeme kada je odluka donesena.

Neki su bili osvješteniji, poput vodstva gradske četvrti Stari grad koje se suprotstavilo ovm projektu videonadzora, ali gradska vlast njihovo mišljenje nije uvažila.

 Za sada se ne spominje kako je ova sveprisutna kontrola utjecala na povećanje sigurnosti građana i koliko je reda uvedeno na javne površine. Sve se svodi na kažnjavanje prometnih prekršaja.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: