Datum objave: 10. Listopad 2023

POBUNA KAPRIJANA / Prije 17 godina su se bunili protiv uređenja pristaništa u središtu mjesta, a sada neće on koje je izgrađeno na ulazu u luku

Diana Ferić
Diana Ferić

Stanovnici Kaprija protive se da im se premjesti pristanište brzog broda iz centra mjesta na novo pristanište u gradnju kojeg je država utrošila 3,2 milijuna eurai tvrde da su spremni i vlastitim tijelima spriječiti pristajanje trajekta na novom mjestu.

Oni će opet nastojati na silu otvoriti trajektno pristanište, pa mi postavljamo pitanje gospodinu Božinoviću 'je li moguće da će policija Republike Hrvatske poslati interventnu policiju na stare i nemoćne ljude i da će s rive micati gospođu od 97 godina'", poručila je s jednog prosvjeda. Barbara Klisović.

Žirjanin Anton Dobra, otočki aktivist i nekadašnji vijećnik u Gradskom vijeću Grada Šibenika upozorio je u jednoj os svojim objava na Facebooku da su se Kaprijani isto ponašali prije 17 godina kada su izričito bili protiv toga da se pristanište uredi u središto mjesta tražili su da se izmjesti na ulazu u kaprijsku luku.

 “Saga oko kaprijskog mula se nastavlja. Država im napravila novo mulo od 25 mil kuna, ali njima i to novo mulo, pristanište ne odgovara. Nije im odgovaralo ni staro. Tad su tražili novo. Sad kad su dobili novo, traže da ostane staro. Samo pogledajte za podsjetnik šta su govorili 17.9. 2006.g. prije nego je izgrađeno sadašnje "staro" trajektno pristanište.Kakva manipulacija tad, tako i sad. Pa ima li tko da im kaže DOSTA više!”, upitao je Dobra.

Prema novinskim tekstovima iz tog vremena žitelji otoka Kaprija nisu htjeli pristati na projekt Lučke uprave Šibensko-kninske županije da se pristanište u središtu njihova mjesta preuredi u trajektno pristanište, nego su zahtjevali da se umjesto toga gradi novo trajektno pristanište na ulazu u Luku Kaprije.

“Kaprijani su uvjereni da nikada neće dobiti novo, pravo trajektno pristanište ako pristanu na prenamjenu svoje mjesne rive. Na zboru mještana složno smo odbili dati svoju suglasnost na lokacijsku dozvolu za prenamjenu rive.Mislim da bi Grad Šibenik, Lučka uprava i državne institucije trebale imati sluha za želje Kaprijana koji najbolje znaju što im je potrebno i što je najbolje za njihovo mjesto. Iz Lučke uprave koja je nositelj tog projekta nama Kaprijanima se nitko nije obratio niti je s nama razgovarao”, govorio je tada Kristijan Radovčić, predsjednik MO Kaprija. Zbog tadašnjeg protivljenja Kaprijana trpjeli su žitelji Žirja koji nisu mogli dobiti trajektnu liniju.

Pitanje je i zašto Kaprijani prosvjedu tek sada kada je sve gotovo umjesto u vrijeme kada se to pristanište projektiralo.

Iz kategorije: Vijesti