Datum objave: 08. Listopad 2023

ZABORAVLJENI JUBILEJ: 1913. - 2023. - 110. obljetnica prvih šibenskih nogometnih klubova ŠNK-a i „Zrinjski” i prve javne nogometne utakmice u Šibeniku

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prvi nogometni klubovi Šibenski nogometni klub ili ŠNK i „Zrinjski” osnovani su u jesen 1913. godine, a tada je odigrana i prva javna nogometna utakmica u povijsti Šibenika. Prve šibensker nogometne klubove gotovo istovremeno osnovali su učenici šibenske Gimnazije koji su 1913. godine prešli iz splitske u šibensku Gimnaziju. Među sobom su prikupili novac za kupnju pravih nogometnih lopti, a prvu je u Šibenik 1913. godine iz Praga donio student Josip Juras Rora.
Prva nogometna utakmica odigrana je na
teniskom terenu na Šubićevcu. Na njemu nije bilo trave jer je za potrebe tenisa bio nasut ugljenom lužinom. Na istom terenu jutarnju su tjelovježbu imali vojnici austrugarske vojske smješteni u garnizonu na Šubićevcu.
Šibenski nogometni klub
ovi (ŠNK nekoliko tjedana prije „Zrinjskog”) osnovani su u punoj konspiraciji zato što se učenici prema tadašnjim strogim školskim propisima nisu smjeli baviti sportom. Osim toga Austro-Ugarska Monarhija pod čijom je vlašću Šibenik tada bio, strogo je branila bilo kakva udruživanja jer je u svakoj grupi ljudi koja se bilo čime bavila vidjela protudržavnu djelatnost i urotu.
Između ŠNK-a i „Zrinjskog” stvorilo se veliko i žestoko rivalstvo, a došlo je i do fizičkog sukoba njihovih navijača i prije nego što su odigrali međusobnu utakmicu. Uzrok sukobu bila je rasprava koji je klub bolji. Konačno, pala je odluka da se ta dvojba razriješi utakmicom koja je zakazana na teniskim terenima na Šubićevcu. Za suca je imenovan nogometni znalac Leo Grubišić iz Drniša. Bila je to, današnjim rječnikom rečeno, utakmica visokog rizika jer su se navijači ŠNK-a i „Zrinjskog” počeli sukobljavati već putem od grada do Šubićevca.
Utakmica je počela agres
ivno s obje strane, a ostalo je zabilježeno da su se napadači i obrana ŠNK-a i „Zrinjskog” služili svim sredstvima te da su na obje strane sijevale šake, laktovi i namjerni grubi prekršaji. Prvi gol pao je tako što je jedan napadač ŠNK-a držao vratara „Zrinjskog”, a drugi uz neviđeno slavlje publike ugurao loptu u mrežu. To je izazvalo takve nerede među navijačima i igračima da je morala intervenirati vojska. Bilo je razbijenih glava, krvavih nosova, modrica i poderane odjeće. Pojavila se i policija koja je uhitila nekolicinu najagresivnijih navijača.

EPILOG: Igrači ŠNK-a i „Zrinjskog” u školi su dobili strogim ukorima i zabranu igranja nogometa, a za kaznu su morali do kraja školske godine pohađati nastavu zajednički u istoj učionici.

Iz kategorije: Vijesti