Datum objave: 04. Listopad 2023

RESTOVIĆ I BARANOVIĆ / Tvrdnja da je Grad Šibenik prvi put u povijest bez kreditnih zaduženja je samo san gradonačelnika Burića !

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tonći Restović, predsjednik Gradske organizacije SDP -a i  Petar  Baranović koji im se, kao nezavisni kandidat, priključio za predstojeće lokalne izbore opovrgnuli su na današnjoj konferenciji za novinare tvrdnju gradonačelnika Šibenika Željka Burića, koju je unazad nekoliko dana izrekao dva puta, a to je da je Grad Šibenik je „prvi put u povijesti bez ikakvog duga, financijski moćan i stabilan grad”. Novinarima su predočili podatke sa službene stranice Grada koji govore o tome da je Grad Šibenik zadužen za skoro 9 milijuna eura i to kod Ministarstva financija i nekih komercijalnih banaka. 

„To što je kazao su gradonačelnikovi snovi, a nikako nije istina”, ustvrdio je Restović. 
Petar Baranović je obrazložio kako je grad opterećen sa sedam ozbiljnih kreditnih zaduženja od kojih neki sežu i do 2041 godine. „Grad Šibenik je uzeo kredite kod Ministarstva financija i to  gradnju Centra za zbrinjavanje otpada Bikarac, ali i kod nekih komercijalnih banaka i to ne samo za  projekte i investicije nego i za tekuće poslovanje, a to jasno pokazuje da nema financijske idile o kojoj govori gradonačelnik.  
 
 
"Ako  Grad Šibenik, što je vjerojatno slučaj, uredno otplaćuje te kredite to je samo zbog toga što je teret prebačen na građane i šibensko  gospodarstvo, a nikako nije zbog  gradonačelnikove umješnosti. Podsjećam da su značajno poskupjele sve komunalne usluge – komunalna naknada koja je istina bila među najnižima u Hrvatskoj, ali Grad je to mogao podnijeti, potom enormno povećanje cijene odvoza smeća, usluga Gradskog parkinga, vode i na kraju i boravka djece u gradskim dječjim vrtićima. Dakle, ovdje sigurno nije riječ i financijskog superiornosti Grada Šibenika, a ako gradonačelnik zaista može dokazati da Šibenik u financijskom smislu cvijeta onda ga pozivam da to i dokaže i ispravi jednu veliku nepravdu prema starijim građanima Šibenika. Neka poput većine ostalih gradova među kojima su Županja, Vukovar, siromašna Petrinja, Opatija, Sinj, Zadar, tim našim sugrađanima koji žive na granici siromaštva isplati božićnicu i svrsta Šibenik među gradove koji brinu o svojim umirovljenicima”, zaključio je Baranović. 
Restović je dodao da će SDP kada dođe na vlast na nacionalnoj razini poboljšati životni standard umirovljenika i to tako što će se mirovine usklađivati s povoljnijim faktorom i što će ih u četiri godine povećati i to prve godine za 10 posto,a ostale tri za pet posto.
"Tako ćemo davanja za mirovine povećati na 12 posto državnog proračuna, a i tada ćemo biti pri dnu Europske unije po davanjima za umirovljenike. Novca za to u državnom proračunu sigurno ima”, kazao je uz napomenu kako  u Hrvatskoj trećina umirovljenika živi na rubu siromaštva. "Neki u Šibeniku primaju tek 250 eura penzije. Ne mogu ni zamisliti kako ti ljudi žive", naglasio je.
Na pitanje kako se gradonačelnik Burić upustio u davanje izjava o nečemu što je lako opovrgnuti Baranović je odgovorio da s eon odavno uljuljao u PR te da se drži  devize „stotinu puta izgovorena laž postaje istina”. 
Iz kategorije: Vijesti