Datum objave: 29. Rujan 2023

KONAČNO JE / Šibensko - kninska županija postaje vlasnik broda "Tijat" za 35 000 eura, uskoro brod stiže u Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugovor o kupoprodaji legendarnog broda Tijat između Šibensko – kninske županije i Jadrolinije trebao bi, po svemu sudeći biti definiran u ponedjeljak, 2. listopada. Ubrzo nakon toga Tijat će iz Cresa doploviti u Šibenik i do daljnjega biti vezan na rivi ispred autobusnog kolodvora, kako neslužbeno doznajemo. Njegov vlasnik postat će Šibensko – kninska županija koja ga kupuje od Jadrolinije za 35 tisuća eura plus PDV. Sve drugo – način na koji će biti obnovljen za što se novac očekuje iz EU fonda namijenjenog otocima te njegova namjena rješavat će se u hodu. Za sada ostaje plan da on prevozi posjetitelje u muzeje i posjetiteljske centre na šibenskim otocima te u Skradin. 

 
U svakom slučaju najvoljeniji brod, kako se u javnosti tepa Tijatu starom gotovo 70 godina, neće u rezalište već dobiva priliku za novi život. Za to su najzaslužniji aktivisti iz Facebook grupe „Tijat u srcu”  poput Ivane Beban, Saše Jurata i Roberta Udiljaka koji se godinama bore za spašavanje Tijata, a sugovornike i potporu  su našli u šibensko – kninskom županu dr.sc. Marku Jeliću i njegovoj suradnici, pročelnici Upravnog odjela za prostor i zaštitu okoliša dr.sc. Sanji Slavici Matešić.
 
Dok se ne potpiše ugovor s Jadrolinijom oni ne žele davati izjave za javnost. Ako se ispune njihovi planovi Tijat će biti za sada jedini povijesni brod koji će nastaviti ploviti jer je legendarni Titov  „Galeb”, za sada jedini  obnovljeni povijesni brod u Hrvatskoj,  vezan za  obalu.  Tijat je desetljećima služio otočanima  na šibenskom području održavajući proslavljenu liniju 505 i zbog toga im tako duboko u srcima. Do izgradnje Šibenskog mosta i magistrale sa Šibenikom je povezivao Skradin, Raslinu i Zaton.
Još je prerano govoriti o temu gdje će „Tijat” na remont. U Iskra brodogradilištu Šibenik priželjkuju taj posao, ali, kako kažu, treba sačekati javni poziv za izvođača radova. 
 
„Bila bi nam čast sudjelovati u tom projektu spašavanja jednog  broda koji ima takvu povijest i jaku priču. Čestitamo županu Jeliću  što je uspio spriječiti da brod ode u rezalište. Naš core biznis je upravo rekonstrukcija i revitalizacija starih brodova no za sada je o tome prerano govoriti jer se računa na europski novac što znači da će za taj posao morati biti raspisan javni poziv. Mi ćemo se dobro pripremiti u nadi da ćemo dobiti taj posao  i da će čuveni Tijat biti obnovljen  upravo u Šibeniku”, kazao nam je Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik.
Iz kategorije: Vijesti