Datum objave: 27. Rujan 2023

CRO APSURD / Studentski stan u Zagrebu plaća se suhim zlatom, a istovremeno čak 54 000 stanova zjapi prazno, nitko u njima ne živi i nitko ih ne koristi.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska je zemlja teško pojmljivih apsurda. Jedan od najnovijih je masa praznih stanova u kojima nitko ne živi, koje nitko ni na koji način ne koristi i koji se ni ne iznajmljuju. Prema najnovijim podacima koji stižu iz HEP-ove evidencije potrošača struje samo u tri najveća hrvatska grada Zagrebu, Splitu i Rijeci prazno je 71 800 stanova. Od toga je u Zagrebu prazno i neiskorišteno 54 000 stanova. Riječ je o gradu u kojem studenti i podstanari teškom mukom pronalaze stanove za najam i plaćaju ih suhim zlatom.
Suočena s činjenicom da je u Zagrebu prazno i neiskorišteno čak 15 posto ukupnog stambenog fonda, a situacija je slična u Rijeci i Splitu te gotovo svim ostalim hrvatskim gradovima, Vlada Republike Hrvatske odlučila je temeljito analizirati situaciju i pronaći načine i mjere da neiskor5ištene stanove aktivira odnosno da njihove vlasnike prisili da ih koriste ili iznajme.
HEPje do podataka o stanovima koji se ne koriste došao temelj uvida u potrošnju struje, a u nekorišteni stambeni fond uključio je sve stanove u kojima najmanje godinu dana nije potrošen ni kilovat struje.
Uglavnom takvih je stanova i više nego dovoljno da se zbrinu svi studenti i svi podstanari, a vjerojatno bi ih i preteklo.

Iz kategorije: Vijesti