Datum objave: 20. Rujan 2023

OSTARI ZDRAVO / Županijsko društvo psihologa provodi radionice za medijsko opismenjavanje ljudi starije dobi

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvo psihologa Šibensko-kninske županije u partnerstvu s Udrugom umirovljenika Krešimirova grada i Obiteljskim domom za starije Koret provodi projekt „OstaRi zdravo - jačanje medijske pismenosti i mentalnog zdravlja umirovljenika i osoba starije životne dobi“. Projekt financira Agencije za elektroničke medije.

Poznato je da osobe starije životne dobi spadaju u jednu od najrizičnijih i najosjetljivijih dobnih skupina. Uz faktor dobi, suočavanje s različitim nepovoljnim zdravstvenim stanjem i bolestima, gubicima radnih uloga, kao i potencijalnog smanjenja aktivnosti u društvenom kontekstu, ne treba zanemariti često prisutan faktor količine slobodnog vremena koji se, obično odlaskom u mirovnu, naglo povećava.

To vrijeme je nerijetko ispunjeno izlaganjem sadržaju putem različitih medijskih platformi. Ono što predstavlja opasnost je plasiranje neprovjerenih ili lažnih informacija koje ostavljaju prostor za pojavu neugodnih osjećaja i senzacija koji utječu na cijeli organizam - slabeći imunološki sustav, mijenjajući navike spavanja i narušavajući životnu ravnotežu u neposrednoj okolini, što se posljedično može odraziti na mentalno zdravlje osoba starije životne dobi. Opći cilj ovog projekta je podizanje kvalitete života umirovljenika i osoba starije životne dobi kroz medijsko opismenjavanje te očuvanje mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti navedene populacije korisnika.

Projektne aktivnosti vode psihologinje Marija Prpa i Lucija Ivanda.

Radionica „Mediji kao hrana za mozak – biraj zdravo“ bit će održana u Udruzi umirovljenika Krešimirova grada (Ulica Stjepana Radića 6A, Šibenik) 27.9. s početkom u 18 sati. U sklopu radionice planirana je i projekcija dokumentarnog filma Društvena dilema.

Iz kategorije: Vijesti