Datum objave: 16. Rujan 2023

TERITORIJALNA STRATEGIJA RAZVOJA OTOKA:Za otoke u Šibensko-kninskoj županiji osigurano 15,9 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon provedenog savjetovanja s javnošću, Nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije prihvaćen je jednoglasno na 3. sjednici Otočnog partnerstva Šibensko-kninske županije i 6. sjednici Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije koje su održane u ABC-u u Šibeniku. Sjednicu Otočnog partnerstva i Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije vodio je šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić, dok je viši savjetnik Stipe Španja iz Razvojne agencije ŠKŽ predstavio konačni nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije. Španja je istaknuo da je za istu prethodno provedeno savjetovanje s javnošću u za to odgovarajućem roku od 30 kalendarskih dana te je zaključeno bez ikakvih komentara, o čemu se može pročitati izvješće na službenim stranicama županije.

Također, ista je izrađena na temelju znanja, kapaciteta i iskustva Šibensko-kninske županije te regionalnog koordinatora Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, u suradnji s Otočnim partnerstvom kao radnom skupinom koja uključuje otočne dionike. Kao strateški i operativni dokument, jedan je od glavnih preduvjeta za provedbu Teritorijalnog Programa (ITP) na otocima u sastavu županije, u okviru kojeg je za Šibensko-kninsku županiju osigurano 15,9 milijuna eura bespovratnih sredstava.

U sklopu Strategije, definirana su 4 glavna područja ulaganja, odnosno unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture na otocima; održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočnog prostora; valorizacija kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga na otocima te poticanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energija na otocima.

Koordinaciju izrade dokumenta provodi Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji s Upravom za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u sklopu projekta „Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji-faza II“. Kroz projekt je pripremljen četverogodišnji plan podrške jačanju kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj. Vrijednost projekta je 1,8 milijuna eura te je sufinanciran u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Iz kategorije: Vijesti