Datum objave: 24. Kolovoz 2023

Brza šibenska brodica za hitnu medicinsku pomoć na moru uspješno spašava živote. Iz Lopara na Rabu do Rijeke dovezla je trudnicu za samo 60 minuta.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Brza brodica za hitnu medicinsku pomoć koju je izgradilo Iskra brodogradilište Šibenik ponovno je dokazala svoja superiorna svojstva – sigurnost i brzinu. Zahvaljujući svojoj impresivnoj brzini brodica šibenskih brodograditelja spasila je život trudnice iz Lopara na otoku Radu. Nju je od Lopara do bolnice u Rijeci prevezla za svega 60 minuta što je bilo presudno da bude medicinski zbrinuta i izbjegne moguće tragične posljedice.
Hrvatski zavod za hitnu medicinu objavio je da slučaj prijevoza trudnice iz Lopara na Rabu u Rijeku potvrđuje ključnu ulogu najnovije brze brodice u sustavu hitne pomorske medicinske službe. Hrvatski zavod za hitnu medicinu s ponosom izvještava o uspješnoj intervenciji na otoku Rabu, gdje je trudnica u visokom stupnju trudnoće za samo 60 minuta prevezena iz Lopara do luke Porto Baroš u Rijeci, zahvaljujući impresivnoj brzini plovidbe od 36-37 milja na sat. Zasluge za ovu uspješnu intervenciju idu izvrsnoj koordinaciji između Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, Ispostava Rab, i Lučke kapetanije Ispostava Rab. Po dolasku u Rijeku, trudnica je vozilom Hitne medicinske službe u pratnji tima HMS-a prevezena u KBC Rijeku na daljnje zbrinjavanje. Izražavamo duboku zahvalnost svima koji su sudjelovali u pružanju hitne medicinske skrbi tijekom ove intervencije, a posebno timu Hitne medicinske službe Rab i osoblju Lučke kapetanije Rab. Ovaj događaj dokazuje kako učinkovitost i timski rad mogu biti ključni u spašavanju života, uz podršku odlične organizacije, inovativne tehnologije te suradnje među Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu pri realizaciji Projekta uspostave hitne pomorske medicinske službe. Želimo podsjetiti da Projekt uspostave hitne pomorske medicinske službe uključuje nabavu 6 brzih brodica, od kojih su dvije vrhunski opremljene brodice namijenjene za Primorsko-goransku županiju. Nakon Raba, s nestrpljenjem iščekujemo isporuku brodice u Malom Lošinju idući tjedan, uvjereni u njenu ključnu ulogu u pružanju hitne medicinske skrbi našim građanima.

Iz kategorije: Vijesti