Datum objave: 23. Kolovoz 2023

FALIŠ / Nova predsjednica udruge FALIŠ, Maja Šintić i novi art direktor FALIŠ-a Mirko Rastić predstavili program 11. festivala Fališ

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ovim putem želimo Vas izvijestiti o održanoj konferenciji za medije. Konferencija je organizirana 23.8. s početkom u 10 sati na ljetnoj pozornici kluba Azimut, a na njoj su sudjelovali predstavnici udruge Fališ i organizatori festivala Fališ u 2023. godini na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili program 11. festivala Fališ. Emir Imamović Pirke izvijestio je predstavnike medija i javnosti o organizacijskim promjenama, točnije, novom vodstvu udruge naglasivši kako je osvježenje festivala bilo planirano i očekivano:
-Kad smo pokretali festival, zamislili smo ga kao događaj u kontinuitetu i kroz koji će se intelektualno formirati i nadograđivati ljudi s lijevog političkog spektra. Osnovni plan bio je do petog Fališa da osiguramo financiranje i da se sklonimo. Eto, uspjeli smo za 11. Fališ naći žrtve ideje Branka i Maju i ja se nadam da će oni isto za deset godina doći na press konferenciju i reći da ne znaju što rade na njoj jer će postojati neki novi ljudi.
Nova predsjednica udruge, Maja Šintić najavila je buduće strateško i operativno usmjerenje rada udruge i festivala koje je orijentirano razvoju publike i cjelogodišnjih programa u lokalnoj sredini te snažniju lokalnu povezanost s drugim, sličnim inicijativama. Što se ovogodišnjeg izdanja festivala Fališ tiče, zadržana je dosadašnja programska organizacija i svi dosadašnji formati koji su publici već prepoznatljivi i poznati, a uz novog art direktora Mirka Rastića nastavlja se i put promišljenog, kritičkog i zanimljivog vizualnog identiteta festivala. Također, niz novih osoba priključio se organizaciji festivala, a želja je poticati i razvijati suradnje sa srednjoškolskim i visokoškolskih obrazovnim institucijama s područja Županije te kroz te suradnje razvijati volontiranje i doprinos te artikulaciju mladih u lokalnoj zajednici:
-Ozbiljno se naslanjamo na sve ono što se radilo prije nas i zahvalni smo na podršci koju dobivamo. - kazao je Rastić.
Dosadašnji urednik teološkog dijela festivala, a sada i jedan od urednika festivala, Branko Sekulić, predstavio je programski koncept 11. festivala Fališ koji započinje 6. rjna otvaranjem izložbe „Obnova“ u gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, a koja tematizira tranziciju spomen parka Šubićevac iz isključivo režimskog prostora u prostor svakodnevice naših sugrađana/ki s ciljem afirmacije marginalizirane pozicije „prosječnog, nespektakularnog“ korisnika/ce javnih gradskih prostora. Program se u prvom danu festivala nastavlja predstavljanjem stripa Helene Klakočar i prikazivanjem filma Ivana Ramljaka „El shatt: nacrt za utopiju“ na tvrđavi Barone. Ove godine organizacija prikazivanja filma i filmskog programa ostvarena je u suradnji s JU Tvrđavom kulture kojima je Fališ zahvalan na uvijek izvrsnoj lokalnoj suradnji i partnerstvu.
U četvrtak, petak i subotu (7./8./9.9.) program se seli na uobičajenu lokaciju Male lože gdje će gostovati niz intelektualaca/ki, kritičara/ki iz čitave regije. U četvrtak će se obrađivati teme ljudskih prava, javnih prostora i odnosa moći u prostorima turistificiranih zajednica i to predstavljanjem knjige Filipa Balunovića „Beda ljudskih prava“, javnim razgovorom „Feminizam i prostor“ koji će voditi feministička teoretičarka Biljana Kašić i aktivistkinja Vesna Janković. Na kraju gledatelji će slušati Igora Lasića, Marina Nižića, Emila Jurcana i Blanku Levačić na okruglom stolu „Od tvornice do pozornice“ na kojem će se pretresti teme javnog interesa, javnih prostora, (ne)postojanje urbanizma kao takvog i brojne druge aktualne teme.
_Postkomunistička tradicija i deindustrijalizacija je velika tema, važna i sudbonosna tema za nas. Fališ kao niti dosad, pa tako niti ove godine se neće baviti definicijama već manifestacijama. One počivaju na činjenici da se nalazimo u sveopćem potonuću ovih prostora. Doveli smo goste koji mogu o tome relevantno govoriti. Veliki prostor dali smo temi arhitekture i urbanizma, turistifikaciji i migracijama. Mi danas postajemo roblje neoliberalnog kapitalizma.
U petak program započinje predavanjem Maje Breznik o statusu radnika i prekarijatu u kapitalizmu, kao svojevrstan doprinos aktualnim temama rada i položaja radnika danas. Nakon toga nastavlja se predstavljanje knjige Zorana Grozdanova „Domovina slikana tamjanom“, čije će predstavljanje prisnažiti Viktor Ivančić i Marko Vučetić, uz moderiranje Branka Sekulića. Program u petak završava predavanjem Borisa Budena po nazivom „Postkomunistička tranzicija – kraj jedne iluzije“.
Subota počinje predstavljanjem knjige Igora Beleša „Listanje kupusa“ koja govori o prijateljstvu na početku Domovinskog rata. Nakon toga na okruglom stolu na kojem će sudjelovati Marijana Hameršak i Emina Bužinkić, a koji će moderirati Drago Župarić-Iljić otvorit će se pitanje „Jesmo li i rasisti?“, dok će se program ovogodišnjeg Fališa završiti predavanjem Josipa Lučeva pod nazivom „Hrvatski kapitalizam i radosti periferije“.

Svi programi u četvrtak, petak i subotu započinju od 20 sati na Maloj loži u Šibeniku. Festivalski centar ovogodišnjeg izdanja festivala Fališ je klub Azimut gdje će se u subotu održati i koncert „Kali Fat dub-a“, glazbeno scensko uprizorenje koje odličnim ritmom i britkim jezikom otvara teme kapitalističkog izrabljivanja, ekologije, potrošnje, rata i kroz ironiju i sarkazam ukazuje na suludost trenutka u kojem živimo.

Svi programi festivala su besplatni i otvoreni za javnost.

Iz kategorije: Vijesti