Datum objave: 08. Kolovoz 2023

PROTIV ZABRANE RADA NEDJELJOM / Glas poduzetnika pozvao lokalne vlasti da na blagdan Velike Gospe proglase sajamski dan u svojim općinama i gradovima

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga Glas poduzetnika pozvala je  gradonačelnike i načelnike općina u Republici Hrvatskoj da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine mogli raditi, priopćili su danas.

Ocijenjuju da su  odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023.g., a kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima nebulozne što smo  imali prilike vidjeti na Dan domovinske zahvalnosti 5.kolovoza  i da štete  šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine.

Mnogi gradovi na našoj obali poput  Grada Hvara ili Općine Podgora koji su donijeli Odluku kojom se u svrhu promidžbeno -turističkih aktivnosti 5. i 15. kolovoza 2023. proglašavaju sajamskim danima na njihovom području te na taj način omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavni dio sajamskih događanja, te barem dijelu poduzetnika omogućio rad koji može započeti od 9:00 i završiti do 24:00 sata.

Ovaj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada bitan, a naročito u vrijeme sezone. UGP je protiv bilo kakve zabrane rada, te smatramo da to treba biti stvar izbora. Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im Odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer.” - izjavila je Branka Prišlić, glavna tajnica UGP-a.

Udruga Glas poduzetnika organizirala je i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te podnijela Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine.

"Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini, apeliramo na gradove i općine da omoguće poduzetnicima da zarade svoje plaće i posluju bez ograničenja", stoji u priopćenju Glasa poduzetnika.

***

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, u travnju 2020. osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 20.000 članova, a Udrugu podržava preko 250.000 građana Hrvatske. Danas je Udruga GLAS PODUZETNIKA najbrojnija i najutjecajnija nezavisna udruga poduzetnika u Hrvatskoj.

Iz kategorije: Vijesti