Datum objave: 02. Kolovoz 2023

EPILOG / Trojica zaposlenika Cesta Šibenik pred izvanrednim otkazom jer su "poticali na nezakonitu obustavu rada"

Diana Ferić
Diana Ferić

Robert  Miljković, direktor poduzeća Ceste Šibenik pokrenuo je proceduru davanja otkaza trojici zaposlenika u tom poduzeću – Ninu Gabriću iz Kninai  Ivanu Mejići iz Šibenika koji su nadcestari te  Anti Pijuku tehničkom rukovoditelju iz Drniša, a vezano za sedmodnevnu obustavu rada koja je bila organizirana nakon što radnicima nisu u plaći za lipanj bili plaćeni dani provedeni u štrajku. U obrazloženju stoji da su time radnici "kršili svoju osnovnu obvezu iz radnog odnosa, odnosno obvezu osobnog obavljanja poslova prema uputstvima poslodavca što je po Zakonu razlog za izvanredno otkazivanje ugovora o radu".

Miljković traži očitovanje Radničkog vijeća društva o tom Nacrtu odluke o izvanredni otkazima. U izjavi za Šibenik News kazao je da  namjerava dati izvanredni otkaz toj trojici radnika jer su „poticali na nezakonitu obustavu rada”.

 
„ To je dovoljan razlog prema Zakonu o radu da dobiju otkaz. Žao mi je što je do toga došlo, ali bezakonje nikome ne koristi i ni ja ni Skupština ga ne možemo tolerirati. To nema veze sa štrajkom koji je bio zakonit, ali obustava rada nije”, kazao nam je. Na pitanje kako će dokazati da su oni poticali radnike na nezakonite radnje dodao je kako ima dokaza, a da su, uostalom oni na tom tragu davali i izjave medijima. 
 Radnici koji su u postupku dobivanja izvanrednog otkaza ne žele davati izjave medijima. 
 Nadcestar šibenske podružnice Ivan Mejić bio je jedan od govornika na prosvjednom skupu koji su cestari organizirali ispred zgrade Šibensko – kninske županije  nakon što im nisu isplaćene pune plaće za lipanj. Tada je kazao kako su „zabrinuti za mentalno zdravlje župana Marka Jelića i predsjenika Nadzornog odbora Zlatka Česića  kada se sastaju noću i „kužinavaju”,  donose važne odluke”. Poručio je županu da drži ruke dalje od njih u vezi  s podizvođačima. „Imamo informaciju da je župan našao podizvođače za poslove koje mi radimo za Hrvatske ceste i da se sastao s predstavnicima Hrvatskih cesta koji su mu objasnili da se to tako ne može raditi. I tu se vide njegove loše namjere. Poručujemo mu neka se okani toga i neka se ponaša kao doktor znanosti i ne blati struku. On je perceptivan političar i neka se tome posveti”, izjavio je tada Mejić.
Iz kategorije: Vijesti