Datum objave: 13. Srpanj 2023

OPROŠTAJ OD IVE PEDIŠIĆA / Komemoracija za Ivu Pedišića, šibenskog arheologa i povjesničara, zaslužnog ravnatelja Muzeja grada Šibenika tijekom Domovinskog rata

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Večeras u 19. sati Šibenik će se oprostiti od svog uglednog arheologa i arheologa, zaslužnog ravnatelja Muzeja grada Šibenika tijekom Domovinskog rata koji je preminuo u 81. godini života nakon duge teške bolesti koja ga je zaustavila u radu i udaljila iz javnog i kulturnog života Šibenika i Hrvatske.
Ivo Pedišić rođen je na otoku Pašmanu 1942. godine, no njegov je život utkan u Šibenik, grad u koji je sa svojom obitelji došao kao četverogodišnji dječak i zauvijek ostao u njemu. Srodio sa Šibenikom i postao dijelom njegovog duha te jedan od tvoraca njegovog kulturnog, povijesnog i nacionalnog identiteta. U Muzeju grada Šibenika zaposlio se 1971. godine, a od 1992. do 1995. godine, tijekom najtežih godina Domovinskog rata i stradanja Šibenika, bio je njegovim ravnateljem. Kao arheolog posvetio se istraživanjima i konzervaciji za hrvatsku nacionalnu i europsku povijest važnih arheoloških lokaliteta u Šibeniku, na otocima Žirju i Murteru, Piramatovcima, Prižbi, Bribirskoj glavici, Žaboriću, Dubravicama, Srimi i Danilu. Kao znanstvenik bio je fokusiran na istraživanje rimske Scardone o čemu je napisao knjigu, a zalagao se za osnivanja muzeja Scardone u Skradinu. Bio je član Hrvatskog arheološkog društva i član njegovog Središnjeg odbora te član Slovenskog arheološkog društva i Matice hrvatske u Šibeniku.

Iz kategorije: Vijesti