Datum objave: 11. Srpanj 2023

OTVOREN STUDENTSKI DOM NA PALACINU / Premijer Plenković izjavio da imamo cjelovitu i zaokruženu politiku i ulaganje u obrazovanje

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi Studenski dom Palacin u Šibeniku ukupno vrijedan oko 85 milijuna kuna sufinanciranih sredstvima fondova EU, otvoren je u utorak, a završnoj konferenciji projekta nazočio je i premijer Plenković, rekavši da ovakvi projekti pokazuju važnost EU sredstava uloženih u obrazovanje.  

Studentski dom moći će primiti 332 studenta u jednokrevetne i dvokrevetne moderno opremljene sobe. 

Na ovakvim projektima važno je osvještavati širinu i iznos sredstava koji će biti uloženi u obrazovanje“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

Dodao je da je realizacija dijela tih projekata u tijeku, poput onih koji se odnose na osnaživanje predškolaca koji će prolazeći cijeli novi sustav obrazovanja, od predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja do studentskih učenja, biti „kvalitetniji, bolji i pripremljeniji za tržište rada“.

Cjelovita Vladina politika i ulaganja u obrazovanje

Otvarajući novoizgrađeni Studenski dom u Šibeniku, čiji su radovi počeli u studenom 2019., premijer Plenković je izjavio kako je Vlada za studente napravila velike iskorake, posebno kada je riječ o stipendijama.

Istaknuo je 44 tisuće podijeljenih socioekonomskih stipendija, 17 tisuća STEM stipendija, povećanje iznosa iste sa 159 eura na 200 eura te povećanje iznosa minimalne satnice za studentski rad s 2  na 4,38 eura kao i povećanju neoporezivog iznosa primitka za studente sa 15 tisuća na 24 tisuće kuna.

 

Povećali smo i limit za poreznu olakšicu sa 2000 eura na 3175 eura. Sve to govori o cjelovitoj i zaokruženoj politici i ulaganju u obrazovanje, prioritetnom ulaganju u mlade za koje želimo da budu konkurentniji na tržištu rada u Hrvatskoj i da stvaramo preduvjete da svoje obitelji zasnivaju u Hrvatskoj, da svoje stambeno pitanje rješavaju u Hrvatskoj i na taj način pomognu hrvatskom gospodarstvu i razvoju cijelog naroda i države“, poručio je premijer Plenković iz Šibenika.

 

Osim što je promijenio vizuru ovog dijela grada, ovaj objekt značajno će pridonijeti i kvaliteti studiranja u Šibeniku“, rekao je gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, čestitajući Veleučilištu u Šibeniku, koji je nositelj projekta izgradnje Studenskog doma Palacin na mjestu bivše istoimene vojarne.

Iznimni akademski rezultati i kvalitetna edukacija više nisu ekskluzivitet samo nekoliko velikih gradova u Hrvatskoj“, istaknuo je gradonačelnik Burić u objavi na društvenoj mreži.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 85.356.107,55 kuna, a iznos od 79.680.000 kuna sufinancirala je Europska unija iz  Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost i kohezija.

Iz kategorije: Vijesti