Datum objave: 10. Srpanj 2023

36. DAN ŠTRAJKA / Pravosudni službenici i namještenici mogli bi potpuno prekinuti rad, ako ne dođe do dogovora

Diana Ferić
Diana Ferić

Štrajk pravosudnih službenika i namještenika traje već 36 dana i upravo se izjednačio s duljinom obustave rada u obrazovanju 2019. godine, a po svemu sudeći nastavit će se.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika premijeru Andreju Plenkoviću nudi rok do srijede za dogovor, u suprotnome prijeti poduzimanjem novih, radikalnijih akcija. Šefica tog sindikata Iva Šušković izjavila je jutros za N1 da su pravosudni službenici potplaćeni te da su prisiljeni tražiti svoja prava nakon trogodišnjih neuspješnih pregovora s Ministarstvom pravosuđa i uprave. Kaže da su spremni za daljnje korake odnosno da bi mogli u potpunosti prestati raditi, što znači da ne bi više rješavali ni hitne predmete.

Nismo ni mi očekivali da će ovo toliko trajati. Pitanje nije hoće li ovo biti najdulji štrajk u povijesti ili ne, mislim da je osnovno pitanje zbog čega još uvijek nema odgovora između Vlade, odnosno Ministarstva i nas koji vodimo ljude kroz ovaj štrajk i želimo da se situacija što hitnije riješi jer znamo da danas svi građani Hrvatske ispaštaju zbog ovoga”, rekla je Šušković.

Prošli tjedan im se, kaže, nitko nije javio iz ureda ministra Ivana Malenice. “Zadnji sastanak imali smo pred kraj pretprošlog tjedna, kada je ponuđen taj Memorandum o razumijevanju koji ne nudi nikakvo povećanje, ponuđeni su jedino neki ciljevi u 2024. godini”, dodala je.

Nisu krivi ljudi koji su primorani na taj način tražiti veću plaću. Ne nudi se nikakvo rješenje, a prijeti se odlukom neplaćanja dana u štrajku. Nevjerojatno je da ovo sve skupa traje šest tjedana. Uslijed pritisaka nekih drugih, stvari su se rješavale promptno. Zašto se na nama lome koplja i ovako trenira sila?”, upitala je Šušković.

Analiza Sindikata, na temelju podataka Svjetske banke za 2020. godinu, pokazuje da su pravosudni službenici na gotovo zadnjem mjestu u usporedbi s drugim državnim i javnim službama, te traže ravnopravnost i izjednačavanje položaja. “Mi tražimo izjednačavanje položaja, mi tražimo jednaku plaću za jednak rad, trenutno imamo manju plaću za jednak rad”, pojasnila je Šušković.

Sindikat je također spreman odustati od hitnih predmeta ako se situacija ne riješi. “Razgovarali smo, s obzirom na akumulirano nestrpljenje i pomalo shizu ovih koji su u štrajku, žele početi raditi, gledaju spise koji se gomilaju i žele raditi. Održali smo i te prosvjede. Razgovarali toliko za stolom, predugo sve to traje. Oni su spremni potpuno stati s radom. To je ono što ja sada dobivam s terena. Odustat ćemo zaista i od hitnih predmeta”, izjavila je Šušković.

Iz kategorije: Vijesti