Datum objave: 08. Srpanj 2023

TIJAT U SRCU / Dirljiv oproštaj od broda Tijata koji je nakon 68 godina zadnji put zaplovio na liniji od Vodica do Šibenika i otišao u "mirovinu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Brojni stanovnici Vodica, Prvića i Zlarina oprostili su se puni emocija od motornog broda Tijat, nekadašnjeg Ohrida koji ima je vjerno služio 68 godina. Otišao je u zasluženu mirovinu. Još se ne zna što se s njim dalje događati. Članovi Facebook grupe “Tijat u srcu” od početka se zalažu za to da se taj brod sačuva i da se ne dopusti da ga se izreže. Nedavno su se sastali s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem I županom Šibensko – kninske županije Markom Jelićem od gradonačelnika Burića dobili obećanje da će napraviti sve da Tijat ne ode u ropotarnicu povijesti.



U splitskom brodogradilištu 1954. godine započeta je gradnja tri broda blizanca tipa Brač za Jadroliniju. Prvi koji je porinut bio je Karlovac, nakon njega Valjevo i na kraju, 1955. godine Ohrid. Nekadašnji Karlovac je od 2005. godine brod za krstarenje Emanuel, Valjevo, kasnije Ozalj ima istu sudbinu,a ostao je još kao posljednji Mohikanac Tijat. On je za razliku od prva dva broda zadržao izvornu siluetu, ušao je u legendu i zaslužuje biti tretiran kao hrvatska pomorska baština, smatraju mnogi.
Šibenčani pamte i epizodu s početka Domovinskog rata, iz bitke za Šibenik. Tada je taj brod, još pod imenom Ohrid, bio zavezan za šibensku rivu. Grupa Šibenčana je brusilicom uklonila iz njegovog imena slovo “o” pa je jedno vrijeme plovio kao “Hrid”.

“Legenda. Zvijezda flote. S fanatičnim obožavateljima i zagriženim mrziteljima. Za dobrim vaporom dobra se pina diže. Bez obzira na podjele, stavove i mišljenja svima nam je obilježija živote.
Mnoge od nas je, dok se još zva Ohrid, po prvi put doveja na otok, dojenčad ušuškanu umirujućim, ritmičnim zvukom njegove makine. Posli smo s njime i svoju dicu poveli na prva putovanja. Zvuk makine osta nam je utisnut negdi duboko, ka utješna preduća uspavanka – nekome su na grani brujali mali sićani slavuji, a nama jedna naizgled bezdušna mehanička konstrukcija iz utrobe parobroda. I dandanas me u vožnji zna nakratko ubaciti u stanje između sna i jave. (Oće li ikad više, pitan se sentimentalno i pomalo cmizdravo). Makina je to čiji se zvuk ne samo čuje, nego i oćuti, ne triba ti gledat na sat oćeš li zakasnit u grad, već kad je Tijat negdi ispod Kurbe Mare kroz noge ti se penje njegova vibracija i znaš da je vrime za uzet boršu i krenit”, napisala je, uz ostalo, na svom Facebook profilu šibenska turistička vodičica Zlatka Rodin, porijeklom iz Prvić Luke u kojoj i radi kao stručna suradnica za interpretaciju i promociju u Memorijalnom centru “Faust Vrančić”.

“Svi brodovi koji završavaju na hridima ili izgore nakon prve plovidbe mogu se sakriti iza tog malog čuda naše brodograđevne industrije koja je gradila sigurne, kvalitetne, otporne i dugovječne brodove. Mnogim ljudima Tijat je obilježio cijeli život. Ja sam jedan od njih”, objavio je an svom Facebook profilu poznati novinar, Vodičanin Denis Latin.

Mnogi su emotivnim riječima i fotografijama zabilježili posljednje službeno putovanje broda Tijat na liniji Vodice – Prvić- Zlarin-Šibenik s nadom da to neće biti i posljednji susret s njim.

Iz kategorije: Vijesti