Datum objave: 02. Srpanj 2023

IN MEMORIAM / Umro je Ivo Pedišić, znameniti šibenski povjesničar i arheolog, ravnatelj Muzeja grada Šibenika tijekom Domovinskog rata.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Umro je Ivo Pedišić, znameniti šibenski povjesničar i arheolog, nekadašnji ravnatelj Muzeja grada Šibenika. Rodio se na otoku Pašmanu 1942. godine, no od 1946. godine živio je u Šibeniku, gradu s kojim se srodio i u kojem je ostvario cijelu svoju karijeru te stvorio svoja najznačajnija djela. U Muzeju grada Šibenika zaposlio se 1971. godine, a od 1992. do 1995. godine, u najtežim godinama Domovinskog rata, obnašao je dužnost ravnatelja Županijskog muzeja Šibenik, današnjeg Muzeja grada Šibenika. 1995. godine imenovan je muzejskim savjetnikom Republike Hrvatske i bio je jedan od prvih nositelja tog visokog zvanja u neovisnoj Hrvatskoj.
Kao arheolog istraživao je rimsku Scardonu, pretpovijesne arheološke lokalitete na Danilu gdje uz ostalo, otkriva ostatke antičkog grada Ridera. Istraživao je antičku Varvariju na Bribirskoj glavici i bizantsku utvrdu na otoku Žirju, a vodio je arheološka iskapanja na mnogim važnim lokalitetima u Šibeniku, Dubravicama, Žaboriću, Rogoznici, Donjem polju i Murteru. Autor je velikog broja znanstveni9h i stručnih radova, izložbi, radijskih i TV emisija te arheoloških zbirki.

Iz kategorije: Vijesti