Datum objave: 29. Lipanj 2023

ROĐENI ZA ČITANJE / U Šibeniku predstavljen Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Diana Ferić
Diana Ferić

Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje‟ predstavljen je u Šibeniku pedijatrima, knjižničarima, odgajateljima i zainteresiranoj javnosti, u sklopu 63. Međunarodnog dječjeg festivala.

O njemu su govorili pedijatrica i idejna začetnica programa u Hrvatskoj prim. mr. sc. Marija Radonić i Maja Zrnčić, koordinatorica Nacionalne strategije poticanja čitanja Ministarstva kulture i medija.

Dr. Marija Radonić istaknula je kako čitanje djeci od najranije dobi potiče razvoj pismenosti, razvoj jezika, potiče ljubav prema čitanju, obogaćuje odnos između roditelja i djece i pomaže u djetetovu socio-emocionalnom sazrijevanju. „Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi. Pedijatri na redovnim sistematskim pregledima potiču roditelje da dijele iskustvo čitanja knjiga sa svojom djecom, što je po riječima prof. Barryja Zuckermanna potencijalno i jedina aktivnost pedijatara za koju se može dokazati da utječe na djetetov psihomotorni razvoj. Stoga bismo se kao struka trebali zalagati da promocija pismenosti od najranije dobi postane neizostavni dio preventivnih programa u pedijatriji.‟

Knjižnica je mjesto na kojemu se čitanju pridaje velika važnost, a kako se čitatelje ne rađa, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku godinama se provodi niz aktivnosti kojima se djecu od najranije dobi potiče na druženje s knjigom i stvaranje navike čitanja”, izjavila je viša knjižničarka šibenske Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Marina Šimić, ali i približila brojne aktivnosti koje se u šibenskoj Gradskoj knjižnici poduzimaju niz godina kako bi se roditelje s bebama i malom djecom privuklo da što prije postanu njezini članovi.

Nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi „Rođeni za čitanje‟ provode Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Ministarstvom zdravstva, uz podršku Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Hrvatskog pedijatrijskog društva, a bavit će se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara u pedijatrijskim ordinacijama.

Na redovitim sistematskim pregledima pedijatri će roditelje/skrbnike uputiti u važnost čitanja djetetu od najranije dobi te tom prilikom pokloniti slikovnicu prilagođenu dobi djeteta, i to od navršenih šest mjeseci pa sve do polaska u školu. Ministarstvo kulture i medija tiskat će i dostaviti u 249 pedijatrijskih ordinacija u Hrvatskoj slikovnice za svako dijete, ukupno četiri slikovnice do djetetova polaska u školu.

Iz kategorije: Vijesti