Datum objave: 19. Lipanj 2023

PROSVJED / Radnici poduzeća „Ceste Šibenik” prosvjeduju pod prozorima uprave Šibensko – kninske županije. Traže kolektivni ugovor, socijalnu pravdu i ostavku direktora.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Radnici poduzeća „Ceste Šibenik” koji su i dalje u štrajku danas su počeli s javnim prosvjedima pod prozorima uprave Šibensko – kninske županije i ureda šibensko – kninskog župana Marka Jelića. Na tom će mjestu prosvjedovati svaki dan od 12 do 15 sati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, a to su – kolektivni ugovor, socijalna pravda, poništavanje Pravilnik o radu koji im je nametnula Uprava poduzeća i ostavka direktora poduzeća kojeg smatraju glavnim krivcem za loše stanje u firmi, slabe plaće i nepoštivanje elementarnih prava radnika.

Traže da ih primi župan Marko Jelić te da smjeni direktora Roberta Miljkovića i predsjednika Nadzornog odbora Zlatka Česića. Župan ih nije primio jer tvrdi da je štrajk nezakonit i čeka pravorjek Vrhovnog suda.

"Naravno da ćemo razgovarati, ali čekamo rješenje Vrhovnog suda o legalnosti štrajka. Nismo čekali, žalbu na rješenje Županijskog suda smo uputili odmah, a u roku od pet dana mora se očitovati Vrhovni sud jer mislimo da štrajk nije legalan s obzirom da, po zakonu, kolektivno pregovaranje može početi zadnja dva mjeseca prije isteka važećeg kolektivnog ugovora koji je u Cestama Šibenik još na snazi .Znate, čim je tvrtka javna, a ne privatna riječ je o političkom pritisku, bez obzira tko je na mom mjestu. Nikad nije dobro kad politika uđe na tržište, a trebate znati da su samo još tri ovakve tvrtke u Hrvatskoj ostale javne.", kazao je novinarima župan Jelić.

Mi ovaj štrajk ne želimo, želimo raditi i zarađivati, ali nas je na ovakav potez natjeralo ponašanje naših nadležnih. Donijeli su pravilnik prema kojem nam je zajamčeno svega 70 posto osnovne plaće, a ponuđeni su nam i trodijelni ugovori o radu prema kojima bi jedan čovjek trebao raditi na tri radna mjesta. S druge strane, ne žele sjesti za isti stol i ne žele početi kolektivno pregovaranje čime su nas prislili na štrajk",  rekao je Zoran Palinić, predsjednik Radničkog vijeća Cesta Šibenik na današnjem prosvjedu.

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti