Datum objave: 17. Lipanj 2023

SVAKA ČAST / Žirjani u "Večeri za pet" predstavili svoj otok zaista za 5 i oduševili gledatelje

Diana Ferić
Diana Ferić

Sudionici ovotjedne Večere za pet, petero mještana otoka Žirja na najbolji su način promovirali svoj otok i mentalitet njegovih ljudi, ali su svojom jednostavnošću, dobronamjernošću i jelima koja su pripremili vratili i ugled toj emisiji koja je odavno zbog istupa nekih kandidata, njihovih međusobnih odnosa i svađa, ali i nepotrebnih provokacija izgubila svoj smisao.

Dakle, obrtnik Krešimir Skočić , konobar Marijan Mikšić, umirovljenik Dragutin Mrvica, tekstilna tehničarka Svjetlana Bilan te umirovljena kuharica Oliva Mučić dogovorili su se prijave za Večeru za pet ne prvenstveno da bi pokazali svoja kulinarska umijeća već da bi u javnosti promovirali svoj lijepi otok i u tome su uspjeli. Pokazali su njegove prirodne ljepote, ali i autohtona jednostavna jela koja su dio tradicije tog otoka. Sve što su pripremili bilo je iz mora oko Žirja i iz njihovih vrtova i polja. Nisu se ni u čemu međusobno nekulturno nametali nego su uživali u svakoj o večera i jedan drugog poticali i hvalili. Uglavnom su sva jela ocijenili s deseticom. Tako su na kraju Oliva i Dragutin dobili maksimalnih 40 bodova, Marjan i Krešimir 39, a Svjetlana 37. Između Dragutina i Olive ekipa je odlučila da pobjednica bude Oliva, a ona će novac od nagrade donirati ambulanti na Žirju! Svaka čast na svemu.


Oliva je je glavno jelu nazvala 'Moj dida, pa i ja' jer je spravila jelo svog djetinjstva – pomalo već zaboravljenu suhu hobotnicu. Za predjelo je pripremila „Babina škrila” – motar s priljepcima i pužima koje je pronašla upravo po žirjanskim škrilima, a za desert je odabrala također nešto autohtono – paradižot i osvojila srca i nepca sudionika njezine Večere za pet.

I svi ostali su svoja jela bazirali na onomu što nudi Žirje – na hobotnicama, lignjama, kozicama, škampima pripremajući ih na jednostavan, ali kreativan način da zadrže sve okuse i mirise.


Uživali su i ispunili svoj glavni cilj – odlično su predstavili svoj otok i, sudeći po komentarima na društvenim mrežama, oduševili gledatelje.

Oni i njihov, kako su ga gledatelji doživjeli, bajkoviti otočić u šibenskom arhipelagu ne prestaju dobivati pohvale na društvenim mrežama.
"Kakvi jednostavni i normalni ljudi, kakva ljepota života", "Ja nisam nešto od mora. Ali ovo je raj pravi. Divota. Volim mala mjesta na moru gdje mogu sve sama prošetati. I ne u ljeti već rano proljeće i jesen", "Divno mjesto", "Ovdje mora biti predivno živjeti", "To je tako na večeri u Dalmaciji, veseli, opušteni... Bravo", "Eh da je ovdje živjeti", samo su neki od mnogobrojnih komentara na društvenim mrežama. Do sada su gledatelji uglavnom komentirali svađe među sudionicima i njihove neprimjerene izjave.

 

Iz kategorije: Vijesti