Datum objave: 03. Lipanj 2023

PROŠEK / Hrvatska se (još) nije izborila za pravo na ime prošek. Italija je dobila prednost zahvaljujući i glasovima hrvatskih zastupnika u EU.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska se (još) nije izborila za pravo na korištenje imena prošek za svoje čuveno desertno vino. Italija je dobila prednost zahvaljujući i glasovima hrvatskih zastupnika u EU. Europski parlament je sa 603 glasa za, 18 protiv te 8 suzdržanih glasova usvojeno izvješće o "Oznakama zemljopisnog podrijetla za vino, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode", a koje će imati izravni utjecaj i na ishod talijansko-hrvatskog spora u vezi korištenja naziva za vino "prošek", kojemu se Talijani protive zbog sličnosti s njihovim vinom "Proseccom". Usvojeno izvješće sadrži dva amandmana koja potenciraju kriterij homonima, tj. sličnosti naziva prilikom odlučivanja o dodjeljivanju oznaka zemljopisnog porijekla, a koje idu u prilog Italiji. Ladislav Ilčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, kazao je da je, Italija time dobila značajnu prednost u spriječavanju Hrvatske u korištenju imena prošek.
-Žao m je, - kaže Ladislav Ilčić, - što svi hrvatski zastupnici nisu jedinstveno glasali protiv izvješća te protiv spornih amandmana. Ipak, bitka još nije izgubljena jer sam nakon završetka glasanja razgovarao s povjerenikom za poljoprivredu Europske Komisije Januszom Wojciechowskim te ga upozorio kako kriterij homonima i sličnosti ne može biti jedini glavni argument pri odlučivanju, a on je kazao kako taj kriterij, neovisno o izvješću EP-a, zasigurno neće biti jedini parametar. Dakle borba za prošek se nastavlja.

Iz kategorije: Vijesti