Datum objave: 26. Travanj 2023

NEDOSTATAK LIJEČNIKA / Šibensku bolnicu je u šest godina napustilo 26 liječnika, nedostaje i specijalizanata

Diana Ferić
Diana Ferić

Liberalizacija specijalizacija kako to predlažu mladi liječnici, a što bi značilo da nakon završene edukacije "nisu nikome ništa obvezni", mogla bi dodatno kadrovski devastirati manje hrvatske bolnice, piše Slobodna Dalmacija, a jedna od primjera koji iznose je i Opć bolnica Šibensko – kninske županije.

 "Nažalost, računamo da nam se barem 20 posto specijalizanata nakon specijalizacije neće vratiti. Trenutačno imamo 35 specijalizanata. Istina, neki su nam odjeli solidno kapacitirani, a na nekima je veliki problem jer su oni na koje smo računali odlučili otići. Najgore nam je na kardiologiji i pulmologiji jer se ti specijalisti nisu vratili i sada nam opet treba pet godina edukacije novih. Pomažu nam liječnici koji su ostvarili pravo na mirovinu, a dolaze i specijalisti iz zadarske i splitske bolnice", kazao je dr. Kristijan Stipaničev, ravnatelj OB-a Šibenik.

U zadnjih šest godina iz bolnice otišlo čak 10 liječnika koji su bili pod ugovornom obvezom, ali i još 16 koji nisu imali nikakvu obvezu prema bolnici, a 13 se umirovilo.

Hrvatska ima oko 16.000 liječnika, od kojih 9361 radi u bolnicama. Za neke premalo, za neke previše, ali u svakom slučaju razvidno je da su one manje u nezavidnom položaju jer unatoč pravodobno raspisanim specijalizacijama, u stalnom su deficitu s liječnicima. Opće bolnice sve teže zadržavaju specijaliste koji nerijetko nakon završene specijalizacije odlaze u velike bolnice.

Nije zanemariv niti materijalni gubitak tih bolnica jer su tijekom specijalizacije specijalizantima, ma gdje radili, isplaćivali plaće. Primjerice, trenutačno Hrvatska ima 3358 specijalizanata, čija edukacija košta 3,3 milijarde kuna ili pola milijarde eura, točnije po specijalizantu oko 150.000 eura.

Naime, mladi liječnici s bolnicama potpisuju ugovore koji ih obvezuju da u određenoj bolnici odrade barem onoliko godina koliko je trajala specijalizacija, a u suprotnom moraju platiti odštetu od oko 35.000 eura. I tu nastaje problem, mladi specijalisti bi htjeli da nemaju nikakvu obvezu prema matičnoj bolnici, a iz tih bolnica pak upozoravaju da u slučaju liberalizacije specijalizacija ne bi mogle osigurati zdravstvenu skrb gađanima na svom području. To je, prema riječima ravnatelja općih bolnica, puno veći problem od materijalnog, točnije utrošenog u svakog specijalizanta iz bolničkih proračuna, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.

Iz kategorije: Vijesti