Datum objave: 20. Travanj 2023

SAČUVAJMO TIJAT / Udruga "Tijat u srcu" pokrenula još jednu peticiju da taj brod postane brod - muzej

Diana Ferić
Diana Ferić

Kultni brod Tijat za koji su mnogi i emotivno vezani ima "papire" za plovidbu do 1. lipnja ove godine, a što će nakon toga biti s njima – ne zna se. Vjerno je otočanima služio 68 godina. Grupa "Tijat u srcu" odlučna je u pokušaju da Tijat spasi od rezališta ili nedostojanstvene mirovine i izbori da postane prvi hrvatski brod-muzej. Prije nekoliko dana pokrenuta je peticija Sačuvajmo m/b TIJAT nakon prestanka aktivne plovidbe u Jadroliniji pa potpisom svi možemo pomoći Tijatu da postane prvi naš brod-muzej, koji bi nastavio pričati priču o sebi… i svojima.

Tijat, odnosno službeno motorni brod Tijat (M/B Tijat), Jadrolinijin je putnički linijski brod, jedan od tri brata sjajne generacije '54. splitskog brodogradilišta. Plovi već šezdeset i osam godina, prošao je čitav Jadran, a najdulje se zadržao na liniji 505 (Šibenik - Zlarin - Prvić Luka - Prvić Šepurine - Vodice).

Tri mala brata

Zbog uvođenja linijske plovidbe i baš za male luke 1954. u brodogradilištu "Split" izgrađena su tri manja broda u seriji tipa "Brač", dužine 37,6 metara i kapaciteta 300 putnika. Lijepi i elegantni, ali teški i stabilni i usto vrlo agilni, savršeno su ispunjavali svoju namjenu. Dobili su imena Karlovac, Valjevo i Ohrid.

Od milja su ih zvali "male Jote" zbog sličnosti s 90-metarskim brodovima serije J, Jugoslavija, Jadran i Jedinstvo, koji su kasnije (1956., 1957. i 1958.) izgrađeni u istom brodogradilištu. Valjevo u ratu mijenja ime u Ozalj, a Ohrid se od 1997. zove Tijat, po otoku koji mu već desetljećima čuva drugi bok na njegovoj plovidbi uz Prvić.

Sva su tri broda porinuta krajem 1954., a u eksploataciju su ušla sredinom sljedeće godine – i sva tri i dalje plove, šezdeset i osam  godina, a čak dva s originalnim strojem, švicarskim Sulzerom. M/B Karlovac danas je luksuzni putnički brod pod imenom Emanuel, M/B Ozalj nakon umirovljenja je postao party-brod Franeša.

A Tijat još uvijek pouzdano i skromno obavlja svoju službu na liniji 505.

Jadrolinija već godinama najavljuje zamjenu starijih brodova jer je održavanje linija postalo "upitno zbog učestalih kvarova". Znaju svi da je brod star i da će jednom otići u mirovinu, ali o učestalim kvarovima kod njega se ne može govoriti. Dogodi se, istina, i nedavno je bio izvan pogona dan ili dva, ali s obzirom na njegove godine i na to koliko je u posljednje vrijeme neodržavan, to i nije neobično.

Tijat, izudaran od mora i vremena, kao i toliko puta dosad, ne osvrće se na loše vijesti i neumorno ide svojom prugom. I broji ispod glasa: Šibenik, Zlarin, Luka, Šepurine, Vodice, Šepurine, Luka, Zlarin… četiri puta na dan

Iz kategorije: Vijesti