Datum objave: 03. Travanj 2023

PROGNOZA VREMENA / Za cijelu obalu izdan je crveni meteoalarm, najjači udari vjetra mogu ići do 150 km/h i u srednjoj Dalmaciji

Diana Ferić
Diana Ferić

Vjetrovito i u većini krajeva osjetno hladnije vrijeme uz jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar ponegdje i s olujnim udarima u unutrašnjosti, a na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice s orkanskim udarima očekuje nas danas, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Na Jadranu će biti barem djelomice sunčano, u Dalmaciji ponegdje uz povećanu naoblaku. Na kopnu će biti umjereno i pretežno oblačno, ponajprije na istoku uz mogućnost za malo kiše, a u gorju i snijega. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10 na kopnu te od 12 na sjevernom Jadranu do 19 Celzijevih stupnjeva na krajnjem jugu.

Riječku regiju i Kvarner očekuju orkanski udari bure

Za cijelu obalu izdan je crveni meteoalarm. Tako se u Riječkoj regiji očekuju olujni, pod Velebitom i orkanski udari bure, najjači udari vjetra od 110 do čak 180 km/h. Na Kvarneru se predviđa mjestimice jaka olujna bura, uz najjače udare vjetra do 175 km/h.

U sjevernoj Dalmaciji očekuje se mjestimice olujna bura, a najjači udari vjetra mogu ići do 150 km/h, kao i u srednjoj Dalmaciji, dok se na krajnjem jugu očekuju udari vjetra do 120 km/h.

Teškoće u prometu zbog olujnih udara

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, upozoravaju u ponedjeljak iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica kao i Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Karlobaga.

Zbog vjetra na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicom i motocikle (I. skupinu vozila), a na državnoj cesti čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501), lokalnoj cesti Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7) te Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zabrana je prometa zbog olujnog vjetra za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1.9 metara, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom) na državnoj cesti DC102 na mostu KRK u oba smjera.

U prekidu trajektne linije

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Ploče-Trpanj, Sumartin-Makarska i Stinica-Mišnjak; katamaranske linije 9308 Mali Lošinj - Cres - Rijeka, 9309 Novalja - Rab - Rijeka te brodska linija 310 Mali Lošinj - Unije - Susak.


Iz kategorije: Vijesti