Datum objave: 24. Ožujak 2023

POVEĆANE CIJENE ODVOZA SMEĆA / Poruka Grada i Zelenog grada je da jedino sami građani mogu utjecati na to da plaćaju nižu cijenu

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani i poduzetnici račune za odvoz smeća, koji su značajno porasli od 1. veljače mogu smanjiti samo tako da pravilno odvajaju otpad i proizvode što manje smeća koje odlažu u kontejnere, a gradska vlast nema manevarskog prostora za smanjivanje fiksnog iznosa u računu vlasnicima apartmana, obrtnicima i mikropoduzetnicima, ako želi poštivati Zakon, poručili su na današnjoj konferenciji za novinare u „Zelenom gradu” Ante Nakić,pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Šibenika i Novica Ljubičić, direktor „Zelenog grada”. Ante Nakić je istaknuo kako su po njemu zakonska rješenja koja nalažu podjelu korisnika usluga samo na kućanstva i nekućanstva smiješna i da ugrožavaju vlasnike apartmana i male poduzetnike, ali da gradska upravu tu ništa ne može.

„Mi smo mogli odrediti manji fiksni, paušalni iznos nekućanstvima, ali tada bismo morali povećati fiksni iznos koji plaćaju građani, a to nismo željeli. Mi smo vodili računa i o naših 15 000 građana prema kojima to ne bi bilo pravedno. Odluku smo mijenjali zbog novih zakonskih odredbi, ali i zbog povećanja cijene odlaganja otpada na Bikarcu koja je povećana za 140 posto. Možda smo s povećanjem cijena mogli pričekati još godinu dana da vidimo kako će se razvijati praksa u drugim sredinama u Hrvatskoj”, obrazložio je Nakić,a Ljubić je dodao da Grad Šibenika ima gotovo najniže fiksne cijene u cijeloj Hrvatskoj. 
 
Uskoro će, kako su najavili, biti vraćene kartice za podzemne kontejnere u središtu grada tako da će građani moći sami utjecati na količinu smeća koju će njihove kartice registrirati, a do 1. svibnja bit će 80 posto grada pokriveno podzemnim kontejnerima. Trenutno se uređuju na 8 lokacija tako da će bez njih biti samo Meterize, Vidici i dio Šubićevca. Apelirali su na stanare, odnosno vlasnike zgrada koje imaju predviđeni zatvoreni prostor za zajednički kontejner da ga tamo smjeste tako da će moći kontrolirati tko u njega baca smeće, a gradska uprava će pomoći onim zgradama koje nemaju takve prostore da ih urede i zatvore. 
Građani se u središtu grada bune i zbog toga što im se na računima pokazuju znatno veći broj odvoza smeća iz njihovog spremnika. Novica Ljubičić je objasnio da je to zbog toga što se obračunava ukupan broj odvoza na svim spremnicima jer stanari povijesne jezgre ne bacaju smeće uvijek u isti spremnik. Ponovnim uvođenjem kartica toga više neće biti. 
Apelirali su na građane da preuzmu plave i žute spremnike za razdvajanje otpada jer mnogi to ne žele, a tako smanjit će varijabilni dio cijene odvoza smeća. Ljubičić očekuje da će se, nakon povećanih računa za veljaču, smanjiti količina smeća koju građani odlažu u zajedničke kontejnere.
Najavio je da će gradska uprava u suradnji sa stanovnicima  jednog kvarta u Šibeniku uvesti i smeđi kontejner za odlaganje komposta. 
Na pitanje može li gradska uprava u Šibeniku poput one u Vodicama izaći u susret vlasnicima apartmana i poduzetnicima tako da im umanji fiksni dio koji plaćaju, ako ne proizvedu više smeća od limitiranog iznosa Nakić je negativno odgovorio uz obrazloženje da to Zakon ne dopušta.
„To znači da bi taj dio za koji se fiksni dio smanjuje trebao financirati Grad,a zašto bismo mi to radili i snosili troškove onih koji privređuju”, izjavio je. 
Iz kategorije: Vijesti