Datum objave: 14. Ožujak 2023

ZAHUKTALA SE ARS MEHANIKA / Poptisan ugovor o isporuci modrene opreme za sve vrste zavarivanja, jedine takve vrste u regiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Ugovor o isporuci moderne opreme za zavarivanje i edukaciji na njoj, u sklopu EU projekta „Regionalni centar kompetentnosti ARS Mechanica“ potpisan je dana su Industrijsko – tehničkoj školi u Šibeniku koja je nositelj tog projekta. Odabrane su ponude tvrtke Eurotehnika d.o.o. ,  a iznos i su  89.023,75 €  za jednu i 122.415,50 € s PDV-om za drugu vrstu usluge. Potpisali su ga Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole u Šibeniku i Tomislav Tucman iz tvrtke Eurotehnika d.o.o. iz Zagreba.

„Riječ je o nabavi opreme za zavarivanje za radionicu za zavarivanje u Regionalnom centru kompetentnosti i ujedno i o usluzi edukacije naših nastavnika i mentor u tvrtkama koje se bave zavarivanjem. Osim standardnih zavarivačkih uređaja, ovdje se nalazi i simulator za zavarivanje, prvi ovakav u našoj regiji, na kojem učenici mogu vježbati bez utroška materijala. Naime, kod vježbanja simulator javlja greške i oni se tako ispravljaju i kako bi rekli 'hvataju ruku'. Bit ćemo prvi s takvom opremom i nadam se da će to primijetiti i druge tvrtke te slati svoje ljude na edukacije  - rekla je u samom uvodu dipl. ing. strojarstva Mirjana Škugor, projektni koordinator. 
Po riječima Tomislava Tucmana od te će opreme najviše profitirati učenici  koji će učiti raditi na najnovijoj opremi i stjecati nova znanja te će biti spremni odmah za posao ili će dalje nastaviti obrazovanje.
„Ovo je još jedan korak pri uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti kakvog smo zamislili, a radovi su se  zahuktali. Osim što ćemo dobiti vrlo kvalitetnu opremu, naši će se nastavnici dobiti priliku educirati se za rad na toj modernoj opremi”, kazao je Zoran Živković.
Profitirati bi trebale i lokalne tvrtke kojima su potrebni zavarivači, pogotovo Iskra brodogradilište koje će tako dobiti educirane radnike, a na tim strojevima moći će nova znanja i vještine stjecati i njihovi zaposlenici. 
 
Taj je projekt  pripremila i provodi ga Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji sa školom i partnerima projekta Šibenskom-kninskom županijom i Tehničkom školom Šibenik. Cjelokupna vrijednost projekta je 4.641.375,31 € od čega se 3.980.334,72 € sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok preostali dio sufinancira osnivač škole – Šibensko-kninska županija. Uređenjem zgrade oprema će se rasporediti na administrativne i uredske prostore, praktikume za: brodomehaniku; automehatroniku i dijagnostiku; auto optiku i vulkanizerstvo; auto limariju i bravariju; kućne instalacije; pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku; ispitivanje materijala; zavarivanje i učionicu multimedije. Bit će nabavljena oprema za deficitarna zanimanja kao i za zanimanja koja su usko vezana uz obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.
Iz kategorije: Vijesti