Datum objave: 02. Veljača 2023

OZBILJNE OPTUŽBE / Petrina optužio župana Jelića da je iz Veleučilišta Knin nezakonito izvlačio novac i sumnja da to pokušava i u Županiji

Diana Ferić
Diana Ferić

Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine Šibensko – kninske županije sazvao je danas, uoči sjednice Skupštine, konferenciju za novinare kako bi, kazao je i sam, razotkrio šibensko – kninskog župana Marka Jelića koji je najavio da će izaći s drugim nezavisnim županima i gradonačelnicima na predstojeće nacionalne izbore za hrvatski sabor.

Počeo je s tim da se Jelić , kada je bio dekan Veleučilišta u Kninu, lažno predstavljao i potpisivao s titulom prof. dr. Za što je i pokazao neke dokumente tako potisane. Nadalje, optužio ga je da je kao dekan sam sa sobom sklapao ugovore za doprinos razvoj Veleučilišta za što je primao novac. Pokazao je i Ugovor koji je s njim sklopilo Veleučilište za neke dodatne poslove vrijedne 80 000 kuna. „Ugovor je sklopljen, Novac je isplaćen, a posao nikad nije obavljen”, kazao je Petrina.

„Inspekcija je obavila kontrolu na Veleučilištu 17.7. 2014. godine i utvrdila da je Ugovor koji je s njim sklopio tadašnju dekan Gugić o tomu da mu se zbog izvanrednih rezultata isplate tri plaće kao nagrada nezakonit jer hrvatska država nije utvrdila kriterije za utvrđivanje što su to posebni rezultati pa je Jelić taj novac morao vratiti. Moram naglasiti da smo u traženju ovih ugovora oi dokumenata imali i problema na kninskom veleučilištu. Među zaposlenima se vodila rasprava hoće li to napraviti pa je došlo i do sukoba. „, ustvrdio je Petrina. Novinarima je dao stick s materijalom od 1 000 stranica na kojima je, kako je kazao 800 ugovora o'djelu koje je to veleučilište sklapalo sa svojim profesorima i drugim suradnicima i pozvao ih da to istraže.

„Najveći problem je to što je Marko Jelić pokušao takav način izvlačenja novca primijeniti i u Županiji. Ne znam je li mu to uspijeva. Podsjećam samo na onaj famozni ugovor o izradi elaborata o spajanju domova zdravlja koji je bio prepisan s interneta i stranica tih domova zdravlja,a kada smo to razotkrili više ga nitko ne spominje. Znamo i da je na početku mandata vršio strašni pritisak na tadašnju pročelnicu za financije Olimpiju Pažanina da bi se provele takve metode pa je ona dala ostavku.”, istaknuo je Petrina i pozvao novinare da to ispitaju. Na novinarsko pitanje zašto to nije ispitao on sam kao predsjednik Županijske skupštine jer mu je to i dužnost kazao je da je to novinarima lakše nego njemu!!! Kazao je da od Jelića očekuje da podnese ostavku, a da će on onda raspustiti Skupštinu.

Postavljeno mu je i pitanje zašto s tim optužbama i ugovorima koji potreći iz daleke 2005. 2007. ili 2008. godine istupa u javnost tek sada iako se zna da su ga neki na to upozoravali prije nego što je s Markom Jelićem izašao na izbore odgovorio je da nije ništa znao niti je išta do sada mogao dokazati te da je do toga došao tek prije mjesec dana.

Iz kategorije: Vijesti