Datum objave: 17. Siječanj 2023

ŠIBENSKA BOLNICA / Nabavljene elastomerske pumpe kojima dio onkoloških boleenika prima kemotrapiju kod kuće

Diana Ferić
Diana Ferić

Dobra vijest za dio bolesnika oboljelih od malignih bolesti stiže iz Opće bolnice Šibensko – kninske županije. Nabavili su elastomerske pumpe za primjena kemoterapije izvan bolnice.

Primjena kemoterapije uz pomoć elastomerske pumpe odnedavno je rutinska praksa Odjela hematologije, onkologije, alergologije i kliničke imunologije Opće bolnice Šibensko - kninske županije, priopćili su iz te bolnice.

Taj oblik kemoterapije na siguran način pridonosi očuvanju kvalitete života pacijenata osigurava, ali ne primjenjuje s eu liječenju svih onkološkim bolesnika.

Elastomerske pumpe imaju veliku prednost u odnosu na klasične metode aplikacije kemoterapije jer bolesnicima omogućavaju punu mobilnost i normalan život s obzirom na to da ne moraju boraviti u bolnici zbog primjene terapije.

Bolesnici putem ovih suvremenih uređaja primaju kemoterapiju kod kuće i istodobno mogu obavljati svakodnevne aktivnosti. Individualno propisana kemoterapija prethodno se pripremi u jedinici centralizirane priprave antineoplastika koja se nalazi u bolničkoj ljekarni te u istom prostoru instalira u elastomersku pumpu.

Pacijent s postavljenom pumpom odlazi kući i putem pumpe prima terapiju.

 Procesu uvođenja elastomerskih pumpi prethodila je ciljana edukacija onkologa, hematologa i medicinskih sestara te kliničkih farmaceuta i farmaceutskih tehničara koji su kao novoformirani tim sukladno europskim standardima zaduženi za implementaciju ove metode u našoj bolnici.

Najveća prednost elastomerskih pumpi je to što bolesnici mogu obavljati uobičajene životne aktivnosti tijekom primanja kemoterapijskog liječenja što može imati pozitivan utjecaj na kvalitetu života bolesnika. Takvi bolesnici pumpu nose sa sobom te je mogu staviti u torbicu, džep i slično”, kažu u šibenskoj bolnici.

Implementacija elastomerskih pumpi za određenu populaciju bolesnika i za određene kemoterapijske protokole samo je jedan od niza novih projekata Opće bolnice Šibensko - kninske županije kojima je podignuta razine kvalitete zdravstvene skrbi i kvalitete života za bolesnike s malignim bolestima.

Iz kategorije: Vijesti