Datum objave: 25. Prosinac 2022

PAPA FRANJO NA BOŽIĆNOJ MISI: Ne daj da te svlada strah, rezignacija, obeshrabrenje. Bog se rađa u jaslama kako bi se ti ponovno rodio upravo tamo gdje si mislio da dodiruješ dno.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U propovijedi na misi u božićnoj noći Papa poziva da pogledamo jaslice u kojima je rođen Isus, kako bismo, čineći nešto dobro, oživjeli pouzdanje u njegovu blizinu, milosrđe prema posljednjima i nadu u onima koji su ju izgubili. Upozorio je kako ljudi, gladni moći i novca, u ratovima troše čak i svoje susjede, svoju braću:

-Kako bismo ponovno otkrili značenje Božića, pogledajmo Isusa kako leži u jaslama; to je neznatni predmet, ali je znak kojim Krist dolazi na scenu svijeta. I koji nam govori da Božić znači da je Bog blizu, stoga neka ponovno oživi pouzdanje; Bog je siromašan, neka oživi milosrđe, i na kraju Bog je konkretan, stoga oživimo u njegovo ime malo nade kod onih koji su ju izgubili! Rekao je to papa Franjo u propovijedi na misi u božićnoj noći, nadahnjujući se betlehemskim jaslicama, kako bi objasnio što nam Bog želi reći ove svete noći.

-Bog nam preko jaslica želi govoriti o najmanje tri stvari: blizini, siromaštvu i konkretnosti. Prije svega je blizina, jer jaslice služe da se hrana približi ustima i da se brže konzumira. Tako može simbolizirati proždrljivost ljudskoga roda: ljudi, čak i danas, gladni moći i novca, konzumiraju čak i svoje susjede, svoju braću. Koliko je ratova! I na koliko se mjesta, još i danas, gazi dostojanstvo i sloboda! Glavne su žrtve ljudske proždrljivosti uvijek oni slabi, siromašni – istaknuo je Sveti Otac.

-Ni ovoga Božića, čovječanstvo nezasitno novca, moći i užitaka, ne ostavlja mjesta, kao što je bilo s Isusom, za najmanje, za toliku djecu koja su, jadna, zaboravljena. Mislim posebno na djecu koju proždiru ratovi, siromaštvo i nepravda. Ali, Isus odlazi upravo tamo, dijete u jaslama odbacivanja i odbačenosti. Svako je dijete u njemu, betlehemskom djetetu. I tu je poziv da život, politiku i povijest gledamo očima djece.

-U jaslama „odbacivanja i neudobnosti“ nalazi se problem čovječanstva: ravnodušje prouzročeno proždrljivom žurbom za posjedovanjem i konzumiranjem. Krist se tamo rađa i u tim jaslama otkrivamo da nam je blizu, dolazi tamo gdje se hrana proždire kako bi postao naša hrana. Bog nas u Isusu čini svojom djecom i hrani nas nježnošću. Dolazi dotaknuti nam srce i reći nam da je ljubav jedina sila koja mijenja tijek povijesti. Nije udaljen i moćan, nego postaje blizak i ponizan. Približava se – objasnio je papa Franjo – jer mu je stalo do tebe.

-Ne daj da te svlada strah, rezignacija, obeshrabrenje. Bog se rađa u jaslama kako bi se ti ponovno rodio upravo tamo gdje si mislio da dodiruješ dno. Nema zla, nema grijeha od kojega te Isus ne želi i ne može spasiti. Božić znači da je Bog blizu; neka ponovno oživi pouzdanje!

-Betlehemske jaslice nam govore također o siromaštvu – napomenuo je rimski biskup. U hladnoj se štalici, a ne u toplini hotela rodio Isus, okružen samo onima koji su ga voljeli: Marijom, Josipom i pastirima; sve su to siromašni ljudi, ujedinjeni ljubavlju i čuđenjem, a ne bogatstvima i velikim mogućnostima. Ali, to su – istaknuo je – istinska bogatstva u životu; ne novac i moć, nego odnosi i ljudi. Prvo je bogatstvo Isus. No želimo li mi biti uz njega? – upitao je Papa. Približavamo li mu se, volimo li njegovo siromaštvo? Ili radije ostajemo udobni u svojim interesima?

-Nadasve, posjećujemo li tamo gdje se On nalazi, odnosno u siromašnim jaslama našega svijeta? Tamo je On prisutan; a mi smo pozvani biti Crkva koja se klanja siromašnom Isusu i služi Isusu u siromasima.

Spomenuvši nadbiskupa Oscara Romera, sveca i mučenika, Papa je istaknuo njegove riječi iz jednoga pastoralnog pisma u kojemu je objasnio da Crkva podupire i blagoslivlja nastojanja da se promjene strukture nepravde i postavlja samo jedan uvjet: da društvene, gospodarske i političke promjene obiluju istinskom dobrobiti za siromašne.

-Nije lako napustiti blagu toplinu svjetovnosti kako bismo prigrlili golu ljepotu betlehemske spilje, ali podsjetimo da bez siromaha nije uistinu Božić. Na kraju, jaslice nam govore o konkretnosti. Isus, koji se rodio siromašan, živjet će siromašan i umrijeti siromašan. Nije mnogo govorio o siromaštvu, ali ga je za nas živio do kraja. Od jaslica do križa njegova je ljubav prema nama bila opipljiva, konkretna. Od rođenja do smrti nije nas ljubio riječima. Stoga se na zadovoljava izgledom. Ne želi samo dobre namjere.

-On, koji je rođen u jaslama, traži konkretnu vjeru, koju čine klanjanje i milosrđe, a ne brbljanje i vanjština. On, koji se ogolio u jaslicama i koji će se ogoljeti na križu, traži od nas istinu, da idemo u golu stvarnost stvari, da podno jaslica položimo isprike, opravdanja i licemjerje. Bog ne želi prividnost nego konkretnost. Zbog toga nemojmo dopustiti da ovaj Božić prođe. a da ne učinimo nešto dobro. Budući da je njegov rođendan, darujmo mu ono što voli! Bog je u Božiću konkretan; oživimo u njegovo ime malo nade u onima koji su ju izgubili. Isuse, gledamo u Tebe, ležiš u jaslama. Vidimo te tako blizu, blizu nas zauvijek: hvala ti, Gospodine. Vidimo te siromašnoga, kako nas učiš da pravo bogatstvo nije u stvarima, nego u ljudima, osobito u siromašnima: oprosti nam ako te nismo prepoznali i služili u njima. Vidimo te konkretnog, jer je tvoja ljubav prema nama konkretna: Isuse, pomozi nam da svojoj vjeri damo tijelo i život. Amen.

Izvor & foto: Vatican News

Iz kategorije: Vijesti