Datum objave: 01. Prosinac 2022

KRIZA / Inflacija, bolest, potresi, rat..., a sada i drastično poskupljenje bakalara. Cijene idu u nebo zbog poskupljenja energenata i smanjenja kvota za izlov.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Cijene bakalara, neizostavne blagdanske delicije, lete u nebo. Prema najnovijim vijestima bakalar će poskupjeti za najmanje 30 posto. Uz inflaciju, zaraznu bolest, potrese i rat, eto nove nevolje – bakalar će biti preskup. Cijena će mu biti iznad 300 kuna za kilogram.
Razlozi za poskupljenje bakalara su visoke cijene energenata i smanjenje kvota za izlov bakalara za 20 posto. Kvote su smanjene kako bi se bakalar zaštitio od istrebljenja te su svedene na razinu biološke održivosti te vrste.
Bakalar koji je i prije najnovijeg poskupljenja već bio mnogima nedostižan, sada seli u sferu ekskluzivne luksuzne robe pa bi predstojeći blagdani mogli biti bez njegovog do sada obveznog i neizbježnog mirisa.
Preseljenje bakalara u sferu luksuza bizarno je kada se zna da ga su Dalmaciju uvozilo kao jeftinu, gotovo bezvrijednu hranu prije petstotinjak godina kako bi se njeno stanovništvo spasilo od gladi

Iz kategorije: Vijesti