Datum objave: 24. Rujan 2022

FRANJINA EKONOMIJA / Papa Franjo u misiji stvaranja nove globalne ekonomiju kojoj je u središtu čovjek, koja daje dušu kontra ove koja je oduzima i uništava.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-Želim drugačiju vrstu ekonomije: onu koja daje život, a ne ubija; koja uključuje, a ne isključuje; koja daje dušu, a ne ona koja je oduzima; koja se brine o okolišu, a ne uništava ga, kazao je papa Franjo te potaknuo održavanje međunarodnog skupa „Franjina ekonomija“ koji je u Asizu okupio mlade ekonomistice i ekonomiste iz 120 zemalja među kojima je i Hrvatska. Na tom globalnom susretu mladih ekonomista i poduzetnike raspravlja se o vizijama drukčije, bolje i pravednije svjetske ekonomije.
2019.  godine kada je papa Franjo iznio svoju viziju ekonomije koja daje život, a ne ubija; koja uključuje, a ne isključuje; koja daje dušu, a ne ona koja je oduzima; koja se brine o okolišu, a ne uništava ga, nije se moglo predvidjeti kako će se svijet dramatično promijeniti u svega nekoliko mjeseci, ali je papa Franjo već tada bio svjestan pogubnosti puta kojim se čovječanstvo kreće. Te godine skup „Franjina ekonomija” nije održan zbog epidemioloških mjera na suzbijanju pandemije korone, ali je zaživio online. Sada se ipak ostvaruje, a odaziv mladih zainteresiranih za novu ekonomiju u kojoj je u središtu čovjek, koji žele bolji i pravedniji svijet i spremni su na tomu raditi nadmašio je očekivanja.
Skup „Franjina ekonomija” završava danas susretom njegovih sudionika s papom Franjom te čitanjem i potpisivanjem pakta između pape Franje i mladih.

 

 

 

Iz kategorije: Vijesti