Datum objave: 30. Kolovoz 2022

15. GODIŠNJICA KORNATSKE TRAGEDIJE / Na današnji dan na otoku Kornatu dogodila se najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U spomen-parku na otoku Kornatu danas će biti obilježena 15. godišnjica kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca.

Na Velikom Kornatu 30. kolovoza te godine i poslije u bolnicama u Zagrebu i Splitu od teških opeklina umrlo je 12 vatrogasaca, pripadnika Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vodica i Tisnog, a jedini preživjeli je vatrogasac Frane Lučić.

Obitelji i prijatelji stradalih vatrogasaca te predstavnici političkog i javnog života odat će im danas počast na poprištu tragedije, kod 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića. 

Tog tragičnog 30. kolovoza 2007. godine u rutinskom gašenju požara poginulo je12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog; Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman,  Ante Juričev Mikulin,  Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić.

Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog.

Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je takozvani eruptivni požar. Međutim dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Zbog odgovornosti za pogibiju vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je oslobođen svih optužbi.

Na mjestu tragedije 2010. godine postavljeno je 12 kamenih križeva prema projektu arhitekta Nikole Bašića. Na Kornatu je podignuta i kapelica Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca također u tehnici suhozida te je uređeno oko kilometar pješačke staze te pristanište za brodove.

Jedini koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić, koji i danas nosi teške posljedice zbog zadobivenih opeklina.

 

Iz kategorije: Vijesti