Datum objave: 17. Ožujak 2022

Papa FRanjo će posvetiti Rusiju i Ukrajinu Gospi i tako ispuniti ono što je ona zatražila pri svom ukazanju 13. srpnja 1917. godine u Fatimi

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Papa Franjo posvetiti će Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu tijekom obreda pokore koji će predvoditi 25. ožujka u bazilici svetoga Petra u Rimu. Tim će činom ispuniti ono što je Gospa zatražila pri svom ukazanju 13. srpnja 1917. godine u Fatimi. Gospa je tada vidiocima kazala da tražila posvetu Rusije njezinom Bezgrješnom Srcu, te prorekla da će, ako taj njenzahtjev ne bude prihvaćen, Rusija širiti svijetom ratove i progone Crkve.
-Dobri će – kazala je Gospa – biti stavljeni na muke, Sveti će Otac mnogo trpjeti, razni će narodi biti uništeni.

Nakon fatimskih ukazanja više je puta izvršen čin posvete Bezgrešnomu Srcu Marijinu papa Pio XII. je 31. listopada 1942. godine posvetio cijeli svijet, a 7. srpnja 1952. godine posvetio je narode Rusije Bezgrješnom Srcu Marijinu u apostolskom pismu:
-Kao što smo prije nekoliko godina cijeli svijet posvetili Bezgrešnom Srcu Djevice Majke Božje, tako sada, na najposebniji način, posvećujemo sve narode Rusije istom Bezgrješnom Srcu.

Papa Pavao VI. je 21. studenog 1964. godine obnovio posvetu Rusije Bezgrješnom Srcu, a papa Ivan Pavao II. je sastavio molitvu za ono što je nazvao „Činom pouzdanja“ koji se slavio u bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) 7. lipnja 1981. godine, na svetkovinu Duhova.

Zatim, kako bi potpunije odgovorio na zahtjeve Gospe, želio je tijekom Svete godine otkupljenja jasno očitovati čin pouzdanja od 7. lipnja 1981. godine, ponovljen u Fatimi 13. svibnja 1982. godine. U spomen na riječi koje je Marija izrekla u trenutku Navještenja, Ivan Pavao II. je 25. ožujka 1984. godine, na Trgu svetoga Petra, Bezgrješnom Srcu Marijinu posvetio sve narode.

U lipnju 2000. godine Sveta Stolica je otkrila treći dio fatimske tajne, a tadašnji nadbiskup Tarcisio Bertone, tajnik Zbora za nauk vjere, istaknuo je da je sestra Lucija u jednom pismu iz 1989. godine osobno potvrdila da takav svečani i opći čin posvete odgovara onomu što je željela Gospa:
-Da, učinjeno je tako kako je Naša Gospa tražila, 25. ožujka 1984. godine – potvrdila je sestra Lucija.

Izvor & foto: Vatican News

Iz kategorije: Vijesti