Datum objave: 25. Siječanj 2022

IN MEMORIAM / Kako je pokojni Aki Rahimovski braniteljima u ratnom Gospiću pjevao "Jesen u meni "

Diana Ferić
Diana Ferić

Malo je pjevača na ovim prostorima koji su toliko osebujni i prepoznatljivi kao što je Aki – južnjačka krv njegovo je “gorivo” na svakom koncertu, stoji na službenim stranicama “Parnog valjka” u opisu koji najbolje govori tko je bioAki Rahimovski i zašto će njegov glas pamtiti generacije ljubitelja rocka.

Bio je fasciniran rock glazbom i koristio je svaku prigodu nabaviti poneki vinil iz inozemstva. Tako je već s 15 godina bio urednik na Radio Skopju. Sa 16 je svirao klavijature u makedonskom bendu ‘Tor’ koji ubrzo ostaje bez pjevača. Tu je sudbina umiješala prste i gurnula ga pred mikrofon”, prenosimo iz biografije objavljene na stranici banda.

O Akiju, koji je iznenada preminuo u 67. godini 22 siječnja, puno toga se zna i puno toga se danas piše u medijima i na društvenim mrežama, ali manje je poznato je da Aki Rahimovski bio među umjetnicima koji su 1992. godine obilazili ratišta u Hrvatskoj i hrvatskim braniteljima pružali potporu u najtežim trenutcima obrane Domovine. Tako su 1992. godine održali koncert u Gospiću, u jeku rata. Na to nas je posjetila Šibenčanka dr.sc. Ljiljana Zmijanović koja je u to vrijeme bila n tom ratištu i fotografirala umjetnike.

Uz Akija Rahimovskog bili su tu i Nela Eržišnik, Đurđica Barlović, Radojka Šverko, Vladimir Košić Zec, grupa Malibu i drugi koji su u tada održali koncert u hladnom i ratom razrušenom Gospiću. Mnogi branitelji su bili tada na položajima, a zapovjednik postrojbi HOS-a Damir Kranjćec Dida iz Zagreba.ih je ustrajno pozdravljao putem veze zajedno s umjetnicima. Oduševljenje je izazvao trenutak kada je Aki Rahimovski zapjevao Jesen u meni caruje…a Dida sjeo za pijanino i bio korepetitor Akiju.

U tom se trenutku vidjela sva bol rata, jer bili smo spremni za studiranje, za glazbu, umjetnost…valjda za sve osim rata, a bili smo ratnici. Da, bio je to jedan od rijetkih lijepih trenutaka kada su se ratnici imali prilike odmoriti i biti počašćeni glazbom najznačajnijih umjetnika i domoljuba hrvatske estrade. U najtežim trenutcima veliki umjetnici hrvatskog naroda našli su vremena i načina sudjelovati u obrani Domovine, dajući potporu hrvatskim braniteljima na najbolji mogući način, pjesmom i potporom. Hvala im. Bila laka hrvatska zemlja Akiju Rakimovskom. Počivao u miru Božjem”, kaže Ljiljana Zmijanović.

Iz kategorije: Vijesti