Datum objave: 10. Siječanj 2022

PROGNOZA / Zbog jake bure izdan crveni alarm, snijeg u unutrašnjosti Hrvatske

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog olujne, na udare i orkanske bure na snazi je crveno upozorenje za područje Kvarnera, srednje i sjeverne Dalmacije te područje Velebitskog kanala. Od sredine tjedna očekuje nas smirivanje vremena.

Vjetar NE u jačanju na 14-32, mjestimice do 38 čvorova. More u jačanju na 3-4, tijekom dana na sjevernom dijelu ponegdje 5. Vidljivost 20 km. Umjereno do pretežno oblačno, na otvorenom moru mjestimice mogućnost za uglavnom slabu kišu, prognozirao je DHMZ vrijeme za danas.

Ciklona koja se formirala nad Jonskim morem uz istodobno jačanje grebena anticiklone sa sjevera kontinenta Jadranu, zbog velike razlike u tlaku zraka između sjevera i juga, donijela je jaku i olujnu, na udare i orkansku buru, javlja Šibenik meteo. 

Ponedjeljak će tako uz olujnu i mjestimice orkansku buru donijeti i postupno raskidanje naoblake. Vjetrovito vrijeme uz niske temperature zraka koje će se kretati od 4 do 8°C ostavljati će dojam mnogo hladnijeg vremena.

Od utorka se očekuje postupno jačanje anticiklone sa zapada kontinenta, a od sredine tjedna i potpuna dominacija što će posredno donijeti stabilnije vremenske prilike uz pretežno sunčano i gotovo tiho vrijeme.

Bura će biti umjereno jaka do jaka i u većem dijelu utorka, a prema večeri će postupno slabiti na umjerenu. Uz djelomice do pretežno sunčano vrijeme temperature zraka će biti prohladne i kretati se od 2 do 7°C.

Od srijede tlak zraka će biti u sve većem porastu i dosegnuti vrijednosti od 1030 i više hPa. Nastupiti će niz pretežno vedrih i uz slab vjetar sjevernih i sjeverozapadnih smjerova prohladnih dana. Noću će vjetar biti slab ili će izostati što će osigurati idealne uvjete za rashlađivanje i niske temperature zraka ne samo u zaleđu već i uz obalu.

Najhladnije će biti tijekom srijede i četvrtka uz temperature zraka koje će biti jednoznamenkaste i kretati se od nule do 9°C.

Od petka i u dane vikenda uz prolazno malo više oblaka temperature zraka će neznatno porasti i kretati se od 5 do 14°C, prognoza je Šibenik metea za tjedan pred nama. 

Iz kategorije: Vijesti